Vrijdag 14 september 2001

Vlucht CZ 346

 

Bijna een jaar leef en werk je toe naar zo`n grote reis en dan opeens, op het laatste nippertje, worden je gedachten alleen nog maar beheerst door die verbijsterende aanslagen in de VS. We gingen dus met gemengde gevoelens op weg naar Schiphol. Daar was het geen gekkenhuis meer, maar er was duidelijk wel sprake van verscherpte veiligheidsmaatregelen: bij het inchecken moesten alle metalen of andere scherpe voorwerpen uit de handbagage in de koffer, er stond een lange rij voor de metaaldetectors en veel mensen werden gefouilleerd.

Bij de gate keken we nieuwsgierig om ons heen: wie zouden onze groepsleden worden? We ontdekten maar twee bekende gezichten, maar wel zagen we uit verschillende tassen een bekend geel boekwerk steken… Omstreeks 19.30 uur konden we aan boord van de Boeing 777 van China Southern Airlines, voor vlucht CZ 346 van Amsterdam naar Beijing. Omdat er sprake was van overboeking mochten we business class reizen, wat inhield dat er maar 7 stoelen in de breedte van het vliegtuig stonden in plaats van 10. Ook hadden we luxe uitklapschermen, waarop de vluchtgegevens en verschillende video’s te bekijken waren.

Maar het viel niet mee om een film te volgen: de crew hield ons wel bezig. Eerst kregen we een verfrissingsdoekje en een drankje, toen werden er toilettasjes uitgedeeld, vervolgens schotelden ze ons een warme maaltijd voor en tenslotte kregen we nog allerlei formulieren van de Chinese douane en immigratiedienst uitgereikt. Daarna was het bedtijd, maar van slapen kwam ondanks onze brede stoelen, hoofdkussentjes en dekentjes toch niet veel, vooral door het gebrek aan beenruimte. En om 3 uur werden we al weer gewekt: het was nu 9 uur in Peking, tijd voor het ontbijt. Ergens tijdens deze vlucht werd ik een jaar ouder, maar wat is nou hét moment bij zo’n reis door de tijd?

   
 
©PICARO