LOGBOEK APRIL 2016

 Maart
2016
 
Mei
2016
Dinsdag 5tot en met woensdag 27 april. In plaats van in deze 'rustige' periode samen op vakantie te gaan, gaan we dit jaar tegelijk met de buren een 'ballastjet' laten installeren. Daarmee kunnen we in 20 minuten genoeg water in het ruim zetten om onder bruggen van 3,50 meter door komen, in plaats van dat dat zo'n 3 uur duurt. Het leegpompen levert evenveel tijdwinst op (wat 's winters vast heel prettig zal zijn, als je 's avonds in grand ballast bij een silo arriveert en 's morgens laadgereed moet zijn…). Voor extra gemak (bijvoorbeeld onderweg vlug wat water erbij voor die ene lage brug) is dit 'speeltje' ook nog vanuit de stuurhut bedienbaar. Helaas hangt er niet alleen een prijskaartje aan, maar ook nog heel wat denkwerk en -tijd. Aan de inbouwer ligt het niet: die begint zelfs een halve week vroeger dan gepland. Maar het bedrijf dat voor het aansluitwerk zou zorgen heeft geen tijd, dus mag Thijs dat voor beide schepen oplossen. Verder laten we nog een deukje uit de den en uit het bestek halen, en een nieuw pompvakje maken. Ook wordt het ruim opnieuw uitgespoten en geverfd, omdat de verflaag die er vorig jaar in gekomen is, hier en daar loslaat. Gelukkig is dat garantie. Daaraan voorafgaand willen we nog wat plekken kaal maken met de naaldenbikhamer, met name op de schetsplaten. Dat komt grotendeels op mij neer, nu Thijs in het aansluitwerk zit, maar gelukkig lost de stagiair van de buren me af als ik m'n armen niet meer opgetild krijg. Als het ruim weer egaal lichtgrijs is, moeten alle klinknagels, randjes en kaalgemaakte plekken ook nog 'even' met de hand nagelopen worden, anders zit het na een reisje kunstmest weer onder de oranje strepen. Daarbij laat het weer ons in de steek: regen, wind en hagel… Verder moet er natuurlijk nog wat schrijfwerk gebeuren en hebben we zo onze sociale verplichtingen. Dus van mijn plannen om in deze periode eens lekker in de tuin aan de slag te gaan (en misschien nog 'ns een uitstapje te maken) komt weinig terecht. De paar dagen dat ik weg kan, heb ik bovendien een stoorzendertje bij me, in de vorm van een (loopse) viervoeter. Die niet alleen iedere dag een uurtje langs de uiterwaarden wil struinen, maar ook de rest van de dag regelmatig bezig of in de gaten gehouden moet worden, omdat ze anders bloembollen gaat uitgraven, of aan giftige planten knabbelen… Als de ballastjets klaar zijn, gaan wij meteen weer varen. Want over een maand moeten we persé weer leeg zijn, voor de verlenging van onze (al verlopen) meetbrief.

Woensdag 13tot en met maandag 8 mei. Waar altijd werk genoeg is… Ook aan boord worden weer de nodige klusjes geklaard, zoals administratie, aanrechtblad kaal schuren en opnieuw vernissen, een tachograaf plaatsen (in de verwachting dat die ons meer vrijheid zal opleveren dan kosten…), meteen de kabels van gashendel en koppeling vervangen enzovoort. Verder is het weer tijd voor de tandarts, huisarts, dierenarts en ook eens (omdat blijkbaar toch niet álles vanzelf over gaat ;-) de fysiotherapeut. Nu we wat langer stil liggen is er ook gelegenheid voor uitstapjes, zoals een dagje Teylers Museum met tante en een dagje Maritiem Museum op zoek naar nieuwe informatie over Scheepswerf Hitters-Proost. En dan zijn we wel weer voldoende 'opgeladen' voor een nieuwe ronde. In IJmuiden gaan we deze keer niet voor Evry of Limay laden, maar voor Reims. In Breukelen pikken we de stagiair weer op, die twee weken bij buren meegedraaid heeft op de werf. En zoeken dan maar een plekje in het Spuikanaal op, want het laden blijkt inmiddels uitgesteld van 's morgens vroeg naar 's middags laat. En vervolgens naar 's avonds. Grrr, zo had ik zondag toch nog in Den Bosch naar de rommelmarkt gekund. Afijn, dan benutten we deze extra vrije dag maar om eens naar het (honden)strand ten zuiden van IJmuiden te fietsen. Dat qua breedte en leegte vandaag niet veel onder blijkt te doen voor de 'Landes'. Tara rent in één ruk door naar de zee, jahoeee!!! Alsof ze afgelopen drie weken niet alle dagen een fikse wandeling langs het water heeft gehad… ;-) Aansluitend nog naar een radiodumpzaak, waar Thijs al lang eens wilde kijken, en dan maar wachten tot we aan de beurt zijn.

Donderdag 28tot en met vrijdag 6 mei. Na een pitstopje in Maastricht mogen we in ons uppie door de giga sluis van Klein-Ternaaien. In Ivoz-Ramet gaan we 19 zware jongens laden, tot 22 ton… Het voordeel van rollen is wel, dat het ruim nog een reisje netjes blijft. En dat je na het laden niet hoeft te boenen! Al wordt het schip met dit weer ook wel vanzelf schoon, zucht… Op 1 mei is het wel prachtig weer, maar dan liggen we in het 'schilderachtige' Ghlin. Te laat gezien dat er die dag een brocante was in Blaton, maar ja, 's zondags nog een stukje doorvaren is streng verboden in Wallonië (voor de bedrijfsvaart…) Maar ter afleiding krijgen we visite. De avond erop stranden we aan Pont-Malin. Als ik daar een stukje met Tara ga wandelen zie ik een boom met een rare mosbult. Dichterbij blijkt het een zwerm bijen te zijn. Indrukwekkend, maar ook een beetje eng, zeker met zo'n onderzoekende hond… In het weekend is het canal du Nord gestremd geweest voor onderhoud, en dan vaart er op maandagmorgen ook nog iemand schade aan sluis Palluel. Dus als wij daar dinsdagochtend arriveren is het nog steeds een paar uur aanschuiven. Ach ja, dan maar gezellig een bakje met de buren. Vervolgens op de fiets naar de Cercle Vert in Marquion. Herinnerde ik me als een uitgebreide winkel, maar dat valt tegen. Weer terug in Palluel word ik opgewacht door een verontwaardigde hond… nog maar een keer met de fiets naar Marquion dan ;-) Maar goed, zonder hond (en buren) zou ik de hele reis alleen maar aan de pc gezeten hebben. Want de tijd begint te dringen voor 'Gorinchem' : fotobanners maken (en tig keer opnieuw beginnen omdat de computer zich verslikt in die grote bestanden) teksten zien te krijgen en schrijven, plus drie verhalen voor de krant waarvoor de antwoorden lang op zich laten wachten…

Reactie van
bert van der tang
8 juni: goede indruk gegeven van de waterhoogten in Frankrijk!

Reactie van
Hans
Is de scheepvaart stilgelegd in frankrijk wegens te hoog water?

Reactie van
Picaro
Op de meeste vaarwegen kan weer gevaren worden, maar hier en daar is het dus nog gestremd vanwege water of waterschade. Voor een compleet overzicht zie de rubriek 'situation hebdomadaire du réseau' op de VNF-site.

 Maart
2016
  
 Mei
2016
print-versie