LOGBOEK FEBRUARI 2015

 Januari
2015
 
Maart
2015
Zondag 1Klopgeesten onder het vlak bezorgen ons een onrustige nacht in Le Pouzin. De dag begint nog zonnig, maar naarmate we noordelijker komen wordt het steeds grauwer en frisser, dat belooft wat voor komende week… Mijn 'goede voornemen' om dit jaar computerloze zondagen te gaan houden laat ik vandaag alweer varen: teveel achterstand na een weekje 'vakantie' houden.

Maandag 2Nog vlug wat was wegwerken en de voorraadkast opruimen, want vanavond wordt ons droog- en provisiekamertje weer voor een paar weken logeerkamer. Pitstop in Loire voor water en gasolie, en dan door naar Lyon, waar de voorraden aangevuld worden. Rond vier uur arriveert de nieuwe stagiair per TGV vanuit Rotterdam. Om zes uur, als de opvaart weer door het alternat mag, gaan we nog maar een stukje doen.

Dinsdag 3Omdat de ene stagiair het even af heeft laten weten, mag de andere nu twee ruimen doen. En met twee schepen varen, want we gaan gekoppeld de Saône op.'s Avonds net te laat in Chalon om een nieuwe pan te kopen voor de buurvrouw. Dan maar pizza…

Woensdag 4Nog een dag gekoppeld op, tot de sluisjes te smal worden. Onderweg halen we beetje bij beetje de stuurhut leeg - en de kruiplijn omlaag. 's Avonds blijken we toch nèt niet met de hut erop aan het kaaitje van Maxilly te kunnen komen, dus is het in de ene sluis afbreken en in de volgende weer opbouwen. Een soort van generale repetitie… De buren laten de stuurhut er maar meteen af, dus als hun stagiair 's avonds afgeleverd wordt, valt hij meteen met z'n neus in de (koude…) boter.

Donderdag 5Bah, zelden zó koud gehad met afgebroken varen: er staat een snijdende, ijzige wind, die door merg en been en vijf lagen kleren dringt. Hoewel het minder hard vriest dan voorspeld, worden er nog wel gevoelstemperaturen van -10 opgegeven. Tegen de avond begint het ook nog wat te sneeuwen, zodat we het dan, ondanks een groene lamp voor de kop, maar voor gezien houden. Toch nog 22 sluizen gedaan vandaag – van de in totaal 143 :-(

Vrijdag 6Nog steeds een harde, koude wind, maar 's middags krijgen we er gelukkig ook een zonnetje bij. Vandaag kruisen we een hele serie collega's, dat 'breekt' ook een beetje – figuurlijk én letterlijk. Gelukkig levert het ijs niet al te veel problemen op, op een enkele geblokkeerde of vastgevroren sluisdeur na. Vanwege de wind had ik erg opgezien tegen het afvarend 'sluisjes prikken', maar de meeste sluizen die we vandaag hebben liggen ofwel recht in de wind, ofwel een beetje beschut. Alleen niet recht in het kanaal natuurlijk… En als die $& van VNF dan ook nog de hoek van de sluismuur vernieuwen, maar net ónder water een uitstekend stuk beton laten zitten, grrr.

Zaterdag 7Een, naar omstandigheden, aangename dag: zalig zonnetje, en mooi (sneeuw…)landschap in de omgeving van Chaumont. Omdat het zaterdag is, gaan onze stagiairs 's avonds 'stappen' - in Vouécourt of all places… We hadden nog gezegd: 'denk erom dat je niet voor tien uur thuiskomt!' Maar om kwart voor tien zijn ze alweer terug ;-)

Zondag 8Zondag, dus een korte vaardag. We doen het hoe dan ook rustig aan, iedere dag wat later beginnen en wat vroeger stoppen, want voor ons zitten twee geballaste collega's waar we anders toch tegenaan gaan 'hikken'. En omdat ze voor ons moeten laden, heeft er voorbij gaan ook geen zin. Zelf hebben we ook geen zin meer, maar het begint af te tellen: morgenavond komt het eind van 'het' kanaal in zicht.

Maandag 9De ene dag vaart de een voorop, de andere dag de ander. Zoals gewoonlijk heeft de tweede het meeste pech, met kapotte sluizen en tegenvaart. Vandaag heeft de buurman zoveel tegenslag, dat wij maar een half uurtje in Saint-Dizier vastmaken, zodat ik wat extra erwtensoepvlees kan halen. 's Avonds maken we alweer vroeg vast aan Luxemont: helemaal gedemotiveerd door een mailtje van de bevrachter dat we deze week toch niet meer kunnen laden, omdat er teveel schepen zijn.

Dinsdag 10Yesssss, Chalons! De grote schoonmaak en wederopbouw kunnen beginnen. Vervolgens gaat koffietijd naadloos over in borreluurtje met aansluitend kebab. Hebben we ook wel verdiend, na alle wind, kou en kunstwerken: geen deukje in het schip gevaren, niemand overboord gevallen of met z'n hoofd tegen een brug gezeten… Het geeft wat extra zorgen, afgebroken varen met stagiairs, maar ook wel extra lol: terwijl de oudjes na het eten uitblazen, gaat de jeugd nog even naar het centrum… de optimisten ;-)

Woensdag 11Valt weer mee: de controleur en silobaas zien morgen wel gelegenheid om ons te laden. Als de schepen weer laadgereed zijn fietsen we met z'n allen naar de giga-Carrefour aan de andere kant van de stad. Voor de stagiairs niet alleen maar een uitje: ze moeten ook inkopen doen voor een zelf-bereide maaltijd. Onze matroos slaagt met lof, voor z'n vispannetje met mosselen, garnalen en knoflookbrood.

Donderdag 12Als derde laden en al rond de middag vol, dat lukt niet vaak in Frankrijk. Buurman komt zelfs nog tot in het tunnelpand, wij struikelen in het valleitje van Condé.

Vrijdag 13Behalve de retraite vastzetten, losgooien en varen, mag de matroos nu we geladen zijn ook tellen en afstoppen. Het een lukt nog wat beter dan het ander. Daarnaast moet hij natuurlijk ook een verslag bijhouden voor www.elv-transport.com/stage. Dat bijhouden gaat hem in ieder geval beter af dan mij ;-)

Reactie van
de rooij
leuk om zo Ryan en Dani te kunnen volgen, ik hoop dat jullie het naar jullie zin hebben in dat mooie frankrijk, en geniet van deze mooie uitdaging.(ben een beetje jaloers hoor!)
heel veel succes en veel plezier Ryan en Dani
groeten mevr de rooij

Reactie van
Ryan
Mevr. De Rooij, bedankt voor uw reactie, we hebben het hier super naar ons zin! het begint hier ook langzamerhand lente te worden in Frankrijk dus we hebben niks te klagen! nogmaals bedankt voor de verhalen en leuke dingen die u mij heeft verteld over de spitsenvaart, ik heb er totaal geen spijt van gehad dat ik deze stage heb gekozen! M.V.G. Ryan

PS: ik zal u nog wel een paar mailtjes sturen met een aantal foto's aankomende weken/maanden!

Reactie van
Dani
Beste mevrouw de rooij,

ik had niet verwacht dat u hier op zou reageren. Onwijs gaaf dat u ons heeft opgezocht en een reactie achter hebt gelaten.

ik heb het ook erg naar me zin in de spitsen wereld :) bedankt voor het 1ste jaar.

met vriendelijke groet,

Dani

Zaterdag 14Slecht nachtje, waarschijnlijk doordat we gruwelijk omhoog lagen – dus ook in bed, met onze voeten :-( Nu we zo goed bemand zijn had ik gehoopt vandaag een paar sluisjes vooruit te kunnen fietsen om nog eens lekker bij de Emmaus te snuffelen, komen we veel te VROEG lang Berry!

Zondag 15Aan Abbecourt slaan we maar rechtsaf, richting Saint-Quentin: het is prachtig weer, het canal du Nord krijgen de stagiairs waarschijnlijk nog vaak genoeg te zien, en wat extra oefensluisjes kan ook geen kwaad. En de bakker in Chauny 'vaut le détour'.

Maandag 16Al vroeg op de fiets om boodschappen te doen, want straks komt de familie spitsen.be op visite – mét aanhang. En die moet natuurlijk 'de' tunnel toch een keer gezien hebben om erbij te horen ;-) De andere jongelui hebben geen vakantie en benutten de tunnelpassage om aan hun schoolopdracht te werken. 's Avonds moeten ze eraan geloven: met z'n allen escargots eten.

Dinsdag 17Een fietstochtje voor brood en even rondkijken bij de Cercle Vert in Cambrai levert me 'n doornat pak op. 'Bent u soms in de douche geweest?' informeert een verkoopster lachend. Hm. Maar de sneeuwklokjesvelden in het bos waren het bijna waard. 's Avonds besluiten we maar boven Fresnes te stoppen, in plaats van het laat te maken: we gaan toch in het weekend aankomen in Roermond.

Woensdag 18The Strepy-experience… de Efteling is er niks bij!

Donderdag 19Vandaag zou Kia 15 zijn geworden. Veel kans om haar te missen krijgen we echter niet, want behalve een stagiair, hebben we vandaag ook nog een zij-instromer aan boord. Ofwel, een lichtmatroos op het voordek en een op het achterdek! Op de Maas zijn we ze echter allebei kwijt: de ene is weer (met fiets) naar huis, en de andere zit schotel-mee-draaiend bij de buren aan boord voetbal te kijken. Rare jongens die Rotterdammers…

Vrijdag 20Ondanks een uitgebreide (gasolie, water, wijn, brood, kaas, fruit-) stop in Maastricht, arriveren we nog bijtijds in Roermond. En dan is de jeugd niet meer te houden. En dus komt er 's avonds nog een pa even van Rotterdam af op en neer gereden…

Zaterdag 21Die dreigende faillissementsberichten van afgelopen tijd leveren me warempel nog geld op: op zoek naar een oude V&D-bon, kom ik ook nog een VVV-bon en een verjaardagsenvelop tegen. 's Middags een rondje Designer-Outlet met de buren. Daar kan ik dus geen geld aan uitgeven…

Zondag 22Zondag: uitslapen, ontbijt op bed met vroege vogels, koffie met gebak bij de buren… En dan toch maar weer even aan de PC aan de slag, zodat ik komende week tijd heb voor andere dingen.

Maandag 23In verband met een nieuwe woontoren op de oude losplek moeten we voortaan achterin de Industriehaven lossen. Helaas nog steeds met de oude kraan, en een nieuwe machinist, waardoor het lossen niet al te vlot gaat. Zodat ze vandaag niet meer aan een derde schip toe komen, en wij dus voor niets de hele dag in de haven gelegen hebben.

Dinsdag 24Het kantoor had twee reisjes Lyon in gedachten voor ons, wij eigenlijk (tweemaal) twee reisjes Ribecourt. Want zowel eind maart, als eind april moeten we in Nederland zijn voor vanalles en nog wat. Het blijkt Saint-Quentin te worden, ook goed, weer 'ns wat anders. Vrijdag alweer laden in Rotterdam, dus dat wordt nog opschieten ook, om alles af te werken wat er na bijna twee maanden Frankrijk op ons ligt te wachten. In plaats van afwerken wordt het vooral afzeggen: 's middags blijkt de planning veranderd, donderdagmorgen al laden!

Woensdag 25Pitstop in onze thuishaven, voor een paar rondjes laden (post, boodschappen) en lossen (vooral drijfhout en andere 'vondsten', maar ook glas, oud papier, plastic, een pan…). Volgens mij de eerste keer deze eeuw dat we hier met het schip komen - en ook de eerste keer dat we zien dat er nog een stukje Frans-ogend nat erfgoed ligt: een half gezonken betonnen vrachtschip.

Donderdag 26Donderdagmorgen wordt donderdagmiddag laden, middag wordt 'tweede helft van de avond', wat waarschijnlijk een eufemisme is voor 'vannacht'… Ofwel, de standaard gang van zaken als je uit een zeeboot moet laden. 's Middags komt er nog een ex-stagiair langs in de haven, om wat lesmateriaal te brengen. Tegen de avond begint het te regenen. Mooi, daardoor loopt de planning zo ver uit, dat we in ieder geval niet midden in de nacht uit bed gebeld zullen worden…

Vrijdag 27Voor de eerste giga-grijper (22 ton) met zirkonzand het schip in gaat is het al licht en om 9 uur zijn we allebei vol. In plaats van meteen te vertrekken en dan zondag ergens in België te struikelen, besluiten we onze stagiairs nog maar een dagje thuis te gunnen - en onszelf een dagje Rotterdam. Omdat het zo'n mooi weer is gaan we maar lopend vanuit de Maashaven naar de stad, kunnen we de Leuvehaven ook weer eens zien. Via het scheepvaartmuseum en de binnenstad dwalen we naar ons einddoel: de nieuwe markthal. Qua culinaria zijn wij in Frankrijk natuurlijk erg verwend, maar het gebouw is inderdaad schitterend.

Zaterdag 28Stagiairs aan boord, nog even naar de 'gewone' markt voor de laatste verse groenten, kaas en brood, en dan gaan we er weer aan beginnen. 's Avonds komen we tot Tholen, waar de jongelui gaan 'stappen'. Letterlijk, want het is een behoorlijk stukje lopen van de haven naar het dorp. En ook nog pokkeweer… dat gaat ze niet in de koude kleren zitten.

 Januari
2015
  
 Maart
2015
print-versie