LOGBOEK MAART 2014

 Februari
2014
 
April
2014
Zaterdag 1Aan Peronne pikken we twee lifters op: de moeder en zus van onze stagiair. Pa en hond gaan met de auto verder naar Cléry. Daar hebben we derde schutting, maar is er alleen plaats op het eerste-schutting-plekje-voor-de-sluis. Terwijl we staan bij te praten, komt de buurvrouw van de Westropa ook nog aan gewandeld met dochter en hond. De buurman blijkt (tot ieders verbazing ;-) niet veel overreding nodig te hebben, als voorgesteld wordt hier met z'n allen te blijven liggen om gezellig samen de door de familie van onze stagiair voorbereide maaltijd te nuttigen… Dat geldt ook voor de bemanning van de Aquaticus, die even later arriveert. Onze Franse buren, die de drukte op de wal natuurlijk wel opmerkt hadden, zijn niet erg verbaasd over de verandering van plan, en maken aan de overkant bereidwillig plek voor al die Hollanders (wat ze natuurlijk ook een schutting scheelt ;-) Even later komt er nog een Nederlandse buurman bij, zodat we 's avonds tenslotte met z'n zeventienen in de roef van de Westropa zitten te eten, drinken, kletsen, lachen en vergaderen.

Zondag 2Bruut ontwaken: blijkbaar starten ze hier 's zondags tóch om 8 uur, en dan is de sluiswachter ook nog te vroeg (maar dat scheelt wel mooi een pousseur voor ons, die blijkbaar ook dacht dat ze pas om half negen zouden beginnen ;-) Ma en zus van de stagiair varen vandaag nog mee door het scheidingspand en de tunnel, pa volgt ons per auto door het (soms wat modderige…) Franse platteland. 's Avonds kookt de buurvrouw, dus daar kom ik nog een keer gemakkelijk vanaf. Alleen komt er van schrijven alsnog niet veel terecht, omdat ik als strenge juf op moet treden: tot drie keer toe tekent de stagiair geen spits voor zijn schoolverslag, maar een soort bananenboot…

Maandag 3Hoewel we alle tijd van de wereld hebben, op papier hoeven we pas over een week aan te komen in Ruisbroek, maken we toch een lange dag. Want als ze dinsdagavond nog in Herent komen, kunnen de buren woensdagochtend al lossen. Dus vandaag van Marquion naar Oudenaarde – en morgen weer vroeg op voor het tij.

Dinsdag 4Aan Wintham scheiden onze waterwegen: de buren gaan de Rupel op en wij het Zeekanaal in. In Ruisbroek aangekomen blijkt het hartstikke vol te liggen met spitsen, dus deze week nog lossen kunnen we waarschijnlijk wel vergeten. Het wordt inderdaad pas maandagmorgen, horen de heren even later op kantoor. Omdat het weinig zin heeft om tot die tijd aan boord te blijven zitten, besluit onze stagiair om vanavond dan maar naar Nederland te gaan. Hm, geen slecht idee…

Woensdag 5tot en met zondag 9 maart. Laatst toevallig gezien dat de stoptrein van Roosendaal naar Antwerpen doorrijdt tot Ruisbroek. Dus voor de verandering eens een mooie verbinding om de post op te halen, de grafsteen van pa en ma te inspecteren, hun tuin een beetje te fatsoeneren,… Tenminste, heen dan, want in het weekend blijkt deze trein maar tot Antwerpen te gaan (aha, daarom staat de spoorbrug van Boom dan ook open…) en moet je daarvandaan met twee bussen naar Ruisbroek. Omdat ik daar niet zo veel zin in heb, en aanstaande zaterdag en zondag ook nog een verjaardag heb, besluit ik dan maar maandag terug te reizen. Zodat Thijs maar een buurman moet vragen om de luiken mee open te leggen als ik te laat terug ben. Gelukkig blijk ik zondagavond met de Westropa's mee terug te kunnen rijden, die dan tevens 'onze' stagiair een reis of wat meenemen, dus dat is ook weer mooi geregeld. Anders had ik op de terugweg overigens nóg een probleem gehad: je kunt namelijk vanuit Nederland wel rechtstreeks naar Ruisbroek reizen, maar geen kaartje naar Ruisbroek kopen…

Maandag 10Als we leeg zijn kunnen we meteen weer rollen laden, maar we hebben inmiddels besloten maar even een time-out te nemen. Dus dat gaat naar Den Bosch toe - nu dat nog kan.

Dinsdag 11tot en met zondag 23 maart. Gesnoeid, geknipt, gezaagd, gerooid, geplukt, geschoffeld, geruimd, gestapeld, bedekt, verplaatst, verplant, kortom, heel hard in de tuin gewerkt. Al was dat met dat uitzonderlijk mooie voorjaarsweer bepaald geen straf! Aan boord is intussen ook nog het nodige gebeurd: AIS éindelijk gerepareerd, radar gekeurd, acculader en omvormer (die het onderweg respectievelijk gedeeltelijk en tijdelijk af lieten weten) gerepareerd en van een back-up voorzien, weer een helemaal up-to-date computer, en nog wat meer 'aansluitwerk'. Verder nog een potentiële zij-instromer op de koffie gehad en in het kader van het ELV-stageproject naar de open dag van het Scheepvaart- en Transportcollege geweest. Ons sociale leven is deze ronde door dat alles beperkt gebleven tot familie en bijna-aanverwanten, maar dat halen we volgende ronde dan maar weer in. Tenminste…

Maandag 24In alle vroegte wordt zijn bagage al afgeleverd door de passerende Westropa, maar voor onze stagiair zelf, die de zondag thuis doorgebracht heeft, hebben we nog effe geen plek: in de chaos van afgelopen weken is het logeerkamertje helemaal volgestouwd met post, was, boodschappen en alles wat we verder nergens anders kwijt konden, en de rest van de roef is ook één grote puinhoop. Terwijl Thijs ons huurautootje gaat inleveren, begin ik vast aan de grote opruiming. En dan gaan we op weg naar Amsterdam. Wat onderweg verandert in IJmuiden. Vervolgens verandert morgenvroeg 7.00 uur melden ook nog in morgenmiddag 16.00 uur laden. Om buiten het haven(geld)gebied te blijven, pikken we onze stagiair dan maar aan Kanaleneiland op in plaats van in Amsterdam. Daar krijgen we meteen de dienst handhaving van de gemeente naast het schip, om te zeggen dat we op moeten letten voor de plaatselijke grijpgrage vingertjes. Nu waren we, gezien de slechte reputatie van deze plek, toch al niet van plan geweest om hier te blijven overnachten, dus gaan we nog maar even door naar Maarssen.

Dinsdag 25Als we ons bij de verlader melden krijgen we te horen dat het wel 20.00 uur zal worden, dus gaan we maar een wachtplekje zoeken in het Spuikanaal. Omdat daar maar een paar plaatsen met afloopmogelijkheid zijn, en die allemaal bezet zijn (o.a. door een werkponton, grr…) strijken we uiteindelijk maar neer op een oud betonnen steigertje. Dan gaan we IJmuiden eens verkennen: via alle sluizen en alle havens naar de vuurtoren. Een beetje vergane glorie, maar ook een beetje vakantiegevoel. En dan op zoek naar een supermarkt. En een bakker, want er is er een jarig… De stagiair heeft vandaag niet zo'n leuk verjaardagscadeau voor Thijs: net voor het laden ontdekt hij dat de buitenboordmotor is verdwenen! Uit foto's van gisteren blijkt dat hij in Utrecht ook al weg was, dus moet het in Den Bosch gebeurd zijn. Inderdaad: op de foto's van de radarkeurder zit hij nog op de bijboot. Dat is toch wel heel brutaal, midden tussen de huizen en schepen zo'n zware motor van het lege schip af sjouwen… Ik heb er in ieder geval zwaar de pest in!

Woensdag 26Vanwege de stagiair, én omdat het veel mooier en veel prettiger varen is, nemen we in plaats van het Amsterdam-Rijnkanaal maar weer eens de toeristische route: bij Amsterdam naar binnen en bij Krimpen weer naar buiten. Het blijkt ook weer een gezellige route, met veel oude bekenden langs het water. En al herkennen we ze niet allemaal direct zonder hun 'context', de verhelderende mailtjes laten niet lang op zich wachten: de zwaaiende automobilist blijkt de vriend-van-vrienden waar we vorig jaar een gezellige middag aan boord door gebracht hebben, de fotograferende bewoonster blijkt een sluismeesteres waar we af en toe mee mailen en een voormalige 'opstapper' van buren blijkt nu bruggenwachter. Onderweg komt de politie nog even langszij, maar doordat ze op de terugweg zijn van de NSS-top staan alle computers uit en kunnen we geen aangifte doen van onze gestolen buitenboordmotor. Dan maar per internet. Na een korte stop in Dordrecht gaan we nog maar even door naar de Volkerak.

Donderdag 27Vanavond pas om half negen laag water aan Antwerpen, dus het wordt of nachtwerk, ofwel over Brussel, ofwel met rollen over de Westerschelde. Omdat we, voor ons doen dan toch, al twee lange vaardagen gemaakt hebben, er tussen Wintham en Peronne altijd wel wat in panne valt, en er voor Zeeland weinig wind afgegeven wordt, kiezen we toch maar voor de derde optie: de zeevaart moet dan maar een keer rekening met ons houden. Maar daarmee zijn we er nog niet: aan Evergem ligt de nieuwe sluis er langdurig uit en sluis Spiere is ook al twee dagen gestremd vanwege een probleem met de deuren. Dus moeten we via de Leieroute (in de hoop dat Don niet in panne dondert..), en dan weer richting Schelde en Saint-Quentin, want het canal du Nord zit ook dicht…

Vrijdag 28Van de administratie is in Nederland natuurlijk niets terecht gekomen, maar dankzij dat extra bemanningslid kunnen we nu ook tijdens het varen samen bonnetjes invoeren. En dankzij een (test) app van Periskal, kunnen we daarbij dat extra bemanningslid van beneden gewoon in de gaten houden op de elektronische kaart…

Zaterdag 29Heb ik eens de gelegenheid (bemanning) en een motief (vanavond gasten) om te gaan snuffelen bij de Gamm Vert in Cambrai, waar ze naast allerlei leuke huis-, tuin- en dierendingen ook veel lekkere regionale producten hebben, word ik er na een kwartier alweer uitgegooid in verband met middagpauze. Die Fransen leren het ook nooit…

Zondag 30Echt zondag: uitslapen (want de toueur vertrekt pas om 11 uur), ontbijt met verse croissantjes, pains au chocolat en stokbroden (met dank aan de logees) en 's avonds om half vijf alweer vast (vanwege de gemeenteraadsverkiezingen wordt er vroeger gestopt met schutten). Waardoor we op deze eerste lang-licht-lente-dag lekker buiten kunnen eten.

Maandag 31Van Saint-Quentin naar Bellerive. Waar een nieuw afvalafgiftepunt gebouwd wordt voor de binnenvaart. Volgens de bouwvoorschriften ook toegankelijk voor gehandicapte schippers…

 Februari
2014
  
 April
2014
print-versie