LOGBOEK JUNI 2013

 Mei
2013
 
Juli
2013
Zaterdag 1De ELV-vergadering is altijd een beetje een feestje, dat compenseert de trubbels dan weer. En 's avonds kan ik mee terug rijden met een buurman die Thijs vanmorgen een lift gegeven heeft. Zo op de achterbank is toch wel een stuk comfortabeler reizen dan met vijf treinen en twee bussen. Zo comfortabel, dat ik twee seconden m'n ogen dicht doe… en dan zijn we al bij het schip!

Maandag 3Laatste stukje naar Cléry, ruim leeg en droog maken, en eigenlijk ook nog even drie dagen schrijfwerk in zien te halen… Met als gevolg dat als de buren langs komen schuiven, waarmee we een stukje mee zullen varen (zodat de we de buurvrouw en onze gedeelde stagiaire ook nog een keer zien) er eigenlijk nog van alles moet gebeuren. Waaronder, blijkt dan, het terugvinden van de fietssleutel. Die ik altijd in een jaszak of tasvak laat zitten. Maar aangezien het al een tijdje geleden is dat ik deze fiets gebruikt heb… Om van een mopperende man en wachtende buurman af te zijn roep ik maar dapper dat ik er wel met de fiets achteraan kom. Gelukkig is hij dan zo boven water, want geen fietssleutel had óf de hele vallei lopen óf geen eten betekend…

Dinsdag 4Omdat het pas morgenavond laag water is aan Terneuzen, stoppen we vanavond maar aan Harelbeke. Het blijkt echter niet mee te vallen om een hier goed overnachtingsplekje te vinden. Niet alleen doordat er steeds meer woonschepen komen te liggen, maar ook doordat er een knik in de kade blijkt te zitten.

Dinsdag 4Zonder geluk vaart niemand wel: als we gisteren niet toevallig bij de buurman gehoord hadden dat sluis Kaïn gestremd is, waren we waarschijnlijk richting Schelde gegaan. Net als een andere buurman, die dus rechtsomkeert heeft mogen maken, en die we aan Palluel treffen. Geluk bij een ongeluk is dat we nu gezellig samen varen.

Woensdag 5Ondanks een uurtje middagpauze aan Evergem, waar een verdwaalde vrachtauto op de sluis stond, zijn we nog te vroeg in Terneuzen. Kan ik mooi nog even naar de supermarkt. Daar word ik aangesproken door een jongeman, die me een fles azijn laat zien met de vraag 'Can I cook with this?'. Tja, dat ligt eraan wat je wil maken… Hij vertelt vanavond vrienden te eten te krijgen maar nog nooit gekookt te hebben. In z'n winkelwagentje ligt een doosje bami-mix, en hij lijkt in de veronderstelling te verkeren dat daar een volledige maaltijd in zit… Dus geef ik nog maar wat aanvullende koop- en kookadviezen. En laat hem voor de veiligheid die azijn toch maar terugzetten ;-)

Donderdag 6Een lange dag, maar we duwen toch maar even door naar Veghel, in de stille hoop dat ze ons daar morgen nog leeg zullen maken, zodat we het weekend weer in Den Bosch kunnen liggen.

Vrijdag 7Dat blijkt ijdele hoop: waarschijnlijk pas dinsdag lossen. %#&! Dat komt slecht uit, want ik moet maandag vroeg met de trein mee. Wat hiervandaan een hele onderneming is. Als de havenmeester langskomt om onze gegevens op te nemen krijg ik een idee: mogen we, aangezien er toch havengeld betaald moet worden, ook in de insteekhaven gaan liggen, oftewel veel dichter bij het centrum? Dat mag zeker. Met als gevolg dat er een uurtje later weer een gemeenteambtenaar langs komt - maar die komt alleen even aan boord haar boterhammetje opeten. Volgende idee: na werktijd barbecueën?! Man is zó overtuigd, maar dochter heeft een dilemma: die had al met twee vriendinnen afgesproken. Dus komen die ook maar mee. De dames willen ook nog zwemmen in de haven… Kortom, het vakantiegevoel is er, nu maar hopen dat het vakantieweer aanhoudt!

Reactie van
Lisbeth
Het vakantieweer heeft er inmiddels helaas de brui weer aan gegeven, maar wij hebben die avond aan boord echt weer genoten. Voor ons het ultieme vakantiegevoel ! En voor de dames weer lekker zwemmen voor het eerst in buitenwater van dit jaar.

Reactie van
Picaro
Nog even, en dan begint het echte (vakantie)werk! Voor jullie dan, voorlopig nog niet voor ons :-(

Zaterdag 8Met de bus naar pa, administratie doen, wasje doen, boodschappen doen, nog wat in de tuin werken, eten koken, en dan weer via de 'toeristische route' terug naar Veghel.

Zondag 9Weer een dagje vakantiegevoel: met de visite koffiedrinken in het gras, van een ijsje smullen op het dorpsplein en eten op het voordek.

Maandag 10Als de VNF-directie je uitnodigt voor een soirée tijdens de 'Armada' zeg je toch geen nee – zelfs niet als dat betekent dat je 's morgens om half acht in Veghel op de fiets moet stappen om 's middags om vijf uur in Rouen aan te komen. Gelukkig heeft een collega daar een overnachting op een woonschip voor me geregeld, want met die miljoenen bezoekers zitten alle hotels in de binnenstad natuurlijk volgeboekt. Als ik mijn verblijf geïnspecteerd heb (wauw, kan zo in een woonblad!) ga ik de vloot maar eens bekijken (ai, volgende keer toch maar een paar extra schoenen mee…) en fotograferen natuurlijk (hm, volgende keer toch maar de telelens mee). Hoewel ik niet nog eens speciaal voor de Armada naar Rouen zou reizen, is de sfeer reuze gezellig. Tijdens de cocktail dinatoîre verveel ik me ook bepaald niet, maar ik heb tegenwoordig bij dit soort gelegenheden dan ook een driedubbele agenda ;-)

Reactie van
bert van der tang
Fijn dat je onze 'Stad' ook meegenomen gent in de foto's van de week!

Reactie van
bert van der tang
Fijn dat je onze 'Stad' ook meegenomen hebt in de foto's van de week!

Reactie van
Picaro
Er waren diverse Nederlandse schepen. En ook veel Nederlandse bezoekers volgens een (Deens…) bemanningslid van de Stad Amsterdam.

Dinsdag 11Als ik 's avonds weer aan boord kom, is m'n batterijtje behoorlijk leeg. Gelukkig hoef ik niet te koken, maar mogen we inclusief visite bij de buren barbecueën. Thijs heeft ondertussen ook niet stil gezeten: gelost, voedingssupplement voor de hond ingeslagen (wat, anders dan verwacht, wel werkt…) gasolieadditief getest (wat, anders dan verwacht, wel meetbaar is… ) én een nieuwe reis aangenomen: donderdag alweer laden in Stein voor Reims.

Reactie van
J & J
Oh daar zitten jullie ! Niet naar het zuiden dus.
Groet uit een koud-13 gr. en nat Eindhoven.

Reactie van
Picaro
En inmiddels al weer op de terugweg (naar België): groeten uit Soissons

Woensdag 12Vandaag is het weer gedaan met de hakjes en hapjes: varen en vegen!

Donderdag 13Normaal gesproken loopt het laden hier altijd wel wat uit, maar nu ik alle boodschappen nog moet inslaan worden we natuurlijk wel precies op tijd onder de pijp besteld. Nou ja, we hoeven niet naar het zuiden met buren en/of bemanning… Na een pitstop bij het beroemdste bunkerstation van Maastricht verlaten we Nederland alweer. De Maas, Sambre en Schelde zijn gestremd, dus dat wordt België op z'n breedst.

Vrijdag 14'Dan zijn jullie wel vaak lang van huis', merkt de jachtenschipper die in de Royersluis bij ons langszij ligt op. 'Nee hoor,' zeg ik, 'wij zijn juist altijd en overal thuis'. Bij het voorbereiden van een artikeltje over jongeren en binnenvaart was me ook al opgevallen dat 'thuis' en 'sociaal leven' zo belangrijk gevonden worden door de social media generatie…

Reactie van
Anton Kruimer
Over jongeren en binnenvaart: bij een recent grondtransport (periode mei/juni)vanuit de NO-polder naar Lelystad heb ik diverse jonge spitsen-schippers waargenomen.

Reactie van
Picaro
Precies, dat zijn dan ook degenen die ontdekt hebben dat met een eigen schip nu eens in de Noordoostpolder en dan weer eens naar Zuid-Frankrijk kunnen varen, leuker is dan voor een baas of bank twee weken op - twee weken af met containers tussen Rotterdam en Antwerpen…

Zaterdag 15Sneu voor het milieu, die betaalde zondagsvaart in België: iedereen als een gek aan het draaien om vandaag nog door Vlaanderen te komen…

Zondag 16Zo doe je de Leieroute nooit, en zo vier keer achter elkaar. Niet dat ik er veel van mee krijg, zit tegenwoordig tijdens het varen alleen nog maar aan de computer. Met als gevolg dat ik ook biizonder weinig te melden heb in het logboek…

Maandag 17In de natuur begint het nu toch een beetje op zomer te lijken, zie ik als Kia me verleid heeft tot een pandje meewandelen: klaprozen, kamperfoelie en de eerste kersen.

Dinsdag 18Aan Abbecourt treffen we een paar bekende motorrijders. Púúr toeval, beweren ze… jaja. Ze kunnen ons in ieder geval niet via onze AIS opgespoord hebben, want die heeft weer kuren. Aan de kou kan het nu toch niet liggen: het is vandaag werkelijk drukkend warm. Zodat we het schip maar een uurtje op het pont-canal laten liggen: een lekker luchtig lunch-terras.

Reactie van
KVM
Ja, het blijft verdacht…zeker omdat we altijd rond etenstijd opduiken ;-) Maar er was geen sprake van enige voorkennis…

Woensdag 19Varen als vanouds: in Berry koop ik een kilo asperges bij de sluismeesteres en drie sluizen verder een kilo aardbeien bij de itinerant (aha, daarom duurde het zo lang voor hij er was… moest eerst nog de tuin in ;-). En verder is het ouderwets druk met spitsen in de Champagnestreek.

Donderdag 20Tegen de middag zijn we alweer op onze plaats van bestemming. De voorbuurman is al aan het lossen, maar vlot gaat het niet, want de lading moet over de weg naar Dormans (wat notabene ook aan het water ligt…) gebracht worden. Hoewel buurman halverwege de middag leeg is, beginnen ze pas morgenvroeg met ons. Wat betekent dat buurman morgen niet meer kan laden in Courcy, want daar hebben ze diezelfde vrachtauto's nodig om zijn lading uit Dormans te halen…

Vrijdag 21Omdat we dat fijne witte zand van die reis Arques maar niet kwijt raken uit de luikengootjes, en de luikenrandjes ook wel weer eens een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, nemen we als we leeg zijn de luiken maar eens met de hogedrukspuit onder handen. Daarna kan de rest van het schip ook wel een boenbeurt gebruiken.

Zaterdag 22Hoewel we pas dinsdag hoeven te laden, en maar tien kilometer hier vandaan, hebben we vandaag een strakke planning: ruim uitspuiten, voorruim droog maken, terwijl het achterruim volloopt op de fiets naar naar de brocante en de Leclerc (in de hoop dat bij terugkeer de brandweer het ruim niet weer leeg gepompt heeft omdat een bezorgde visser heeft gebeld dat er een schip ligt te zinken ;-), tijdens het laatste-beetje-bijpompen de boodschappen opruimen, dan met het schip naar de Aldi om de flessenwater- en melkvoorraad aan te vullen, vervolgens voor zes uur nog vlug drie sluisjes opschutten en de watertank bijvullen, en na aankomst bij de silo de ballast er weer uitpompen.

Zondag 23De hogedrukspuit blijkt ook inzetbaar bij roestbultjes in het gangboord, dat scheelt weer tijd (en knieën). 's Middags gaat Thijs de kale plekjes in het ruim in de owatrol zetten, en kruip ik, tussen de treiterbuitjes door, nog een keer met de bikhamer door het bakboord gangboord. Dan ook owatrol op die plekjes smeren - en morgen hetzelfde proces aan stuurboord.

Reactie van
sander
hebben jullie goede ervaringen met owatrol? vroeger wel gebruikt om verf iets mee te verdunnen. wat gaat er over de owatrol heen?
wij liggen in het canal du nivernais: mailly la ville. canal al lang buiten gebruik voor de beroepsvaart. alleen nog hotelschepen

Maandag 24Dus niet. Om te beginnen giet het. Vervolgens komt de silobaas vragen of we alsjeblieft vanmiddag nog kunnen laden (wat vrijdag absolúút niet kon). Dat komt ons ook wel goed uit, want gisteren hebben we te horen gekregen dat het kanaal naar Herent, waar we moeten lossen, van de 2e tot en met de 5e juli dicht gaat, dus moeten we daar nog voor de stremming aan zien te komen. Intussen blijkt het in de machinekamer ook te gieten: plastic waterfilterhuis gescheurd. Geluk bij een ongeluk dat we niet aan het varen waren, want dan hadden we de hydrofoor niet steeds opnieuw aan horen slaan, en dus de watertank leeg gehad. Omdat de vlotter van de spoelbak ook nog lekt, fietst Thijs maar 'even' naar de bouwmarkt aan de andere kant van de snelweg. En komt een paar uur later terug met een nat pak, een filterset van de supermarkt en een vlotter die net niet blijkt te passen. Je hebt van die dagen! Maar goed, 's avonds liggen we geladen aan Courcy en schijnt het zonnetje weer…

Dinsdag 25Nou snap ik waarom het zo lang duurt voor het aquaduct van Vadencourt gerestaureerd wordt: VNF denkt zelf dat het gewoon open is! Een Nederlandse pleziervaarder die aan VNF heeft gevraagd of hij via de Sambre naar Parijs kan varen heeft als antwoord gekregen: “It is possible to go to Paris by the Sambre. The dimensions of the canal are: clearance height : 3.50m, available depth : 1.80m (hmmm…), Lenght : 38.80m, Width : 5.05m.” Tja, als de vaarwegbeheerder zelf zegt dat het gaat, wie zijn wij dan om het tegendeel te beweren…

Woensdag 26Voor de variatie, de brandstofbesparing en de bakker hebben we gisteren maar voor de Aisne gekozen in plaats van voor Abbecourt. Een goede keus: er blijkt een lekker afzakkertje te lopen, zodat we nog voor lunchtijd in Janville zijn. Ons favoriete bakkertje daar blijkt gesloten, voorgoed. In het pand komt een kapsalon, vertelt de concurrent. Daarin verschilt de middenstand van de binnenvaart. Maar omdat er natuurlijk ook overeenkomsten zijn, pieker ik nog even door waarom de ene het wel gered heeft en de ander niet. Misschien omdat de overblijver behalve brood ook tijdschriften verkoopt, of aangesloten is bij een keten?

Donderdag 27E-crime in het canal du Nord?! Twee buren achter elkaar zijn een 'E' kwijt van hun scheepsnaam…

Vrijdag 28Nu de eerste helft van het jaar er weer bijna op zit m'n reizenbestand maar weer eens bijwerken – en natuurlijk even vergelijken met vorig jaar. Toen hebben we in de eerste zes maanden zes reizen gedaan (waarvan twee naar het zuiden), nu (inclusief deze reis) tien (waarvan een naar het zuiden). Ongeveer evenveel vaaruren als vorig jaar rond deze tijd, ongeveer evenveel kilometers, maar meer dan twee keer zoveel tonnen vervoerd, dus ook meer tonkilometers, en meer opgevaren. Maar dat wisten we eigenlijk al, dat 'kort werk' meestal meer omzet geeft (maar vaak minder 'leuk' is).

Zaterdag 29Hoewel/omdat het vandaag weer een donkere dag is, ga ik de wintertruien in de kast toch maar eens vervangen door korte broeken: het móet binnenkort toch eens zomer worden. Voor de verandering geen lange vaardag: vanwege het tij liggen we al bijtijds vast aan Steendorp. Maar een rustig oudehondensnuffelwandelingetje is er niet bij, met al die langsrazende mannen in korte zwarte broeken en pseudo-gele truien…

Zondag 30'Samen in bad in het Zennegat': lang geleden dat we hier tegelijk met een andere spits opgeschut zijn. Met dat schuimende water en die ovale kolk wel een fotosessie waard. Aan Battel is het gedaan voor vandaag: omdat het zondag is moeten we verderop tien euro per sluis betalen, dus dat geloven we wel, zeker omdat er in Herent nog genoeg schepen liggen. Omdat het prachtig weer is, maar we met het ene gangboord langs het lange gras liggen, en met het andere langs een propere buurman, gaan we 's middags maar niet schuren, maar fietsen. Thijs heeft een mooie route uitgezet langs de Dijle: van de grote sluis (met schuine muren) in Mechelen, langs de haven (waar diverse woonspitsen liggen) het gezellige centrum in (precies de juiste mengeling van opgeknapt en vervallen), waarvandaan een houten 'jaagpad' (verboden voor fietsers…) ons via een park weer naar de 'landelijke' rivier brengt, die we vorig jaar maart al hadden leren kennen, alleen treffen we nu ook nog een heus spitsensluisje! Langs het stuwkanaal en 'Mechelen-Noord' komen we uiteindelijk weer bij het Zennegat, waar we neerstrijken bij het beroemde Zennegatcafé. Helaas staat de geschiedenis van 't Zennegat (van schipperscentrum met maar liefst negen taveernes tot hippiekolonie) alleen op de menukaart en (nog) niet op hun site zennegat13.be/. Terug fietsen we nog een stukje langs de Zenne.

 Mei
2013
  
 Juli
2013
print-versie