LOGBOEK OKTOBER 2013

 September
2013
 
November
2013
Dinsdag 1Toch nog gisteren gelost (gelukkig wilde een van de lossers wel mee openleggen, want ik was natuurlijk niet op tijd terug) zodat we vandaag 'vrij' hebben. Als we een rondje over de markt en langs de oude sluis hebben gelopen, gaan we ieder maar weer ons ding doen. Thijs het ruim schoonmaken en ik in de roef. Daarna hebben we allebei nog wat computerklusjes.

Woensdag 2Omdat Thijs een ingewikkeld programmeerwerkje heeft, en ik het zonde vind om met dit mooie weer aan boord te blijven zitten, maar hier niet zo veel te beleven valt, en nog een keer naar pa gaan wel een hele onderneming is, ga ik maar ik boodschappen doen en een rondje 'eiland' fietsen met Kia.

Donderdag 3Weer aan de reis: maandag in Antwerpen laden voor Vailly sur Aisne. Thijs zit nog steeds aan de laptop gekluisterd, dus ga ik nog maar wat boodschappen bij halen, en dan eens aan het logboek beginnen…

Vrijdag 4Everything is possible at the Port of Antwerp… Omdat de Royerssluis de hele maand gestremd is en de Kattendijk tegenwoordig alleen voor pleziervaart schut, moeten we deze keer via de zeevaartsluizen de haven in zien te komen. De Berendrechtsluis is net aan het invaren als we hem in beeld krijgen, maar we mogen niet meer mee: volgende ronde, over een uur of twee. Grrr, dan maar door naar het volgende sluizencomplex. Daar staat de van Cauwelaert nog groen. Maar ook hier mogen we niet meer mee naar binnen. Vastmaken kan ook niet, dus na verloop van tijd liggen er een stuk of tien binnenvaartschepen tegen de stroom in te draaien en te steken, en dat precies in een bocht waar passerende zeevaart toch een beetje zenuwachtig van wordt. En dan gaan er twee sluizen tegelijk open…

Reactie van
marco
tip voor een volgende keer,je kan je tegenwoordig 2uur van te voren telefonisch aanmelden bij de sluizen.

Zaterdag 5Aangezien het volgens radio platbord in Frankrijk nog steeds slap is met werk, gaat Thijs maar wat scheepsmaterialen inslaan, zodat we vooruit kunnen als het lang gaat duren. Daarna naar het Technicum, een mooi oud schoolgebouw hier vlakbij het Asiadok, waar vandaag een rommelmarkt gehouden wordt. Hm, de entree hadden we ons kunnen besparen: de meeste koopwaar zou ik nog niet voor niks willen hebben. Dan maar door naar het centrum. Zoals gewoonlijk beginnen we bij de Fnac, maar eindigen bij De Slegte gaat niet meer: die is hier dus ook verdwenen, of in ieder geval van naam en formule veranderd. De zaterdagsmarkt is ook veranderd: een echte yuppenmarkt geworden, met navenante prijzen. Wel leuk is dat je bij veel kramen zoveel olijven, tapenades en gedroogde vruchten mag proeven als je maar wil… geen wonder dat het hier ook stikt van de Hollanders ;-)

Zondag 6'De spits is het typische binnenschip van noordwest-Europa. Ook nu nog varen er veel spitsen.' Hèhè, eens een ander geluid, in dit geval in het Museum Aan de Stroom. Met deze tekst bij een model van een spits scoort het MAS natuurlijk wel bonuspunten bij ons, maar over het markant-moderne gebouw hebben we nog steeds gemengde gevoelens. De inrichting is ook opvallend 'anders' (al zijn we er inmiddels ook wel weer aan gewend geraakt, dat de presentatie in musea tegenwoordig een soort 'installatie' op zich is, met een vleugje Efteling). De omgeving is eveneens geweldig opgeknapt, alleen jammer dat er nu enkel nog maar witte schepen mogen liggen, en geen zwarte…

Maandag 7Voor de zon op is zijn we al geladen. Alleen moeten we dan nog paar uurtjes wachten op goed tij voor de Zeeschelde. Voor de verandering zijn we 's avonds vroeg genoeg aan Merelbeke om op te kunnen schutten – en een buurman uit te nodigen voor een wijntje.

Dinsdag 8Na anderhalve week op brak water vandaag maar weer eens schoon schip maken.

Woensdag 9Zucht, net twee diepe pousseurs voor ons in het canal du Nord, dus dat wordt drijven. Gelukkig hebben we de sluizen voor ons alleen, met dank aan twee canal du Nord-schepen achter ons. Maar voor Saint-Quentin lagen we deze ronde toch aan de diepe kant. Dat kan niet gezegd worden van een tegemoetkomende spits, vol afgedankte koelkasten, wasmachines en magnetrons…

Donderdag 10Tweet: de Nederlandse binnenhavens willen hun havengeldsysteem moderniseren. Daar valt inderdaad heel wat aan te verbeteren. Zo betaal je in veel havens voor twee weken terwijl er nog geen plaats is om twee dagen te blijven liggen, of je betaalt de hoofdprijs terwijl er totaal geen voorzieningen zijn, of je betaalt over je volledige tonnage terwijl je maar voor tweederde geladen bent,… Daarnaast blijkt de ene gemeente ondanks voortdurend rond je schip cirkelende havendienstvaartuigen opeens een 'brengplicht' te hebben (waardoor je zomaar een boete van 500 euro kunt krijgen voor een rekening van 11 euro) terwijl de ander je wel zelf een factuur stuurt (maar zonder te checken of je adres intussen misschien gewijzigd is, waardoor je na een jaar zomaar een 'dwangbevel in naam des konings' kunt krijgen…). Als je eenmaal weet dat je jezelf aan dient te geven moet je ook nog uitvogelen hoe: met een speciaal formulier, of per SMS, of per mail, of via de gemeentelijke website… waarvoor je dan vaak weer een apart wachtwoord moet aanvragen (en zien te onthouden). Kortom, dat gaat wel als je een lijndienst van a naar b hebt, maar als je steeds ergens anders laadt en lost is het eigenlijk geen doen. Bij het aanklikken van de Twitterlink verwacht ik dus te lezen dat je bij het binnenkomen van een haven waar havengeld geheven wordt voortaan automatisch een appje en/of melding op je Ecdiskaart krijgt dat verwijst naar een 'nationale havenwebsite', waar per haven ook nog allerlei nuttige informatie op staat, van actuele contactgegevens tot beschikbare voorzieningen – maar nee, de 'modernisering' blijkt vooral te bestaan uit een aanpassing voor het containervervoer…

Vrijdag 11Prachtig herfstweer op de Aisne. Omdat we morgen al bijtijds in Vailly aankomen, maken we maar wat vroeger vast in Vic. Terwijl Thijs de watertank bijvult (dat is hier wel keurig geregeld, boven iedere sluis een kraantje bij de palen) maak ik met Kia een avondwandelingetje langs de rivier – en kom terug met m'n zakken vol walnoten.

Zaterdag 12De wegen van het Franse water zijn ondoorgrondelijk. Het pand boven sluis Fontenoy staat dertig centimeter te laag, volgens de dépanneur niet doordat de stuw hier te ver open staat, maar doordat ze in Berry au Bac alle water door de centrale laten lopen…

Reactie van
Janarie
Die dépanneur heeft vast te veel naar Escher plaatjes gekeken.

Zondag 13Na een bezoekje aan de dorpsmarkt (die in Nederland vast 'biologische' of 'boerenmarkt' genoemd zou worden) begin ik, met behulp van Kia's huidige, kapotgekrabde en platgewalste mand en een oud stuk schuimrubber (dat hier overigens ook al eens tot Abraham verwerkt is ;-), maar eens aan een nieuw prinsessennest. Dat vergt wel wat tijd, niet alleen vanwege het pas- en denkwerk (madame moet er zowel languit in kunnen liggen als hoofd- en ruggesteun hebben, en de bekleding moet makkelijk afneembaar en vervangbaar zijn) maar ook omdat mijn werkstuk regelmatig 'gekraakt' wordt om te proefliggen. Intussen geeft Thijs het dek naast de stuurhut nog een laagje verf en wordt de Picaro van een nieuwe thuishaven voorzien (oeps, da's wel even wennen, de letters vallen wat groter uit dan verwacht). Daarna nog een boswandelingetje met het hondenbeest, want het is hier voor de derde opeenvolgende dag schitterend weer. Terwijl Nederland intussen bijna weggespoeld is, horen we 's avonds op het journaal.

Reactie van
bert van der tang
nieuwe thuishaven? Monrovia of zoiets?

Reactie van
Rene
Die thuishaven wordt natuurlijk Panama…hahaha

Reactie van
Picaro
We zoeken het toch wat dichter bij huis ;-) (zie foto's van de week, of liever gezegd, van de maand tegenwoordig)

Maandag 14De wonderen zijn Frankrijk nog niet uit: de kraanmachinist arriveert om 12 uur en maakt ons dan ook nog zonder middagpauze leeg. Daarna boodschappen doen, boenen en ballasten, want hoewel het over het algemeen bijzonder rustig is met reizen in Frankrijk (mede doordat alles boven Parijs twee maanden dicht zit), kunnen we donderdag in Reims alweer laden voor Roermond. Net als de Westropa, die tijdens het lossen nog even aan komt schieten.

Dinsdag 15'Heu, chef, ik geloof dat ik per ongeluk een stroomdraadje door gestoken heb toen ik even op m'n schop stond te leunen…' Tenminste, zo'n gesprek stellen we ons voor als we in Loivre vier wegwerkers op de brugleuning zien hangen, terwijl de sluis geen enkel teken van leven geeft. De dépanneuse bevestigt dat er geen stroom is. Na drie kwartier wachten, veel getelefoneer en nog een VNF-autootje erbij, krijgen we opeens rood-groen. Blijkt de kabel niet kapot, maar de hoofdschakelaar omgesprongen door de drilboor…

Woensdag 16Omdat we toch pas donderdag hoeven te laden, laten we eerst maar twee achterburen voor gaan. Dan komen er ook nog twee geladen tegenliggers af, zodat we pas rond 'n uur of elf bij de silo arriveren. En terwijl je normaal gesproken nooit voor je datum laadt, vragen de controleur en de silobaas nu natuurlijk of we niet alsjeblieft vanmiddag nog kunnen laden. Met behulp van alle pompen, trekkers en bezems liggen we om twee uur laadgereed onder de pijp. En doen we 's avonds, met de hakken over de sloot, de drie sluisjes die we vanmorgen opgeschut hebben, weer af.

Donderdag 17Dé route van Reims naar Roermond is natuurlijk via het canal des Ardennes, maar dat is nu net voor anderhalve maand gestremd. Was wel een stuk goedkoper geweest qua vaartrechten: 135 kilometer korter – en 15 ton minder ;-) Dus slaan we bij Berry au Bac maar linksaf, en vervolgens weer rechtsaf. De Westropa achterna, die bij Pinon op ons ligt te wachten. Die sluis halen we niet meer, dus komen de buren maar naar ons toe lopen, met vers ingeslagen toetjes…

Vrijdag 18Stank voor dank… neem ik in het canal du nord de buurhond een pandje mee uit wandelen, rolt ze als ik even niet oplet door iets heel smerigs heen. Als de schepen opgeschut zijn poets ik de ergste smurrie er gauw met keukenpapier af – voor zover ze het niet al kroelend aan m'n broek heeft afgesmeerd - maar als m'n handen na drie keer wassen nóg stinken, krijg ik toch wel medelijden met de buurman, die vandaag alleen vaart :-)

Zaterdag 19Of er vandaag nog iets bijzonders gebeurd is moet u maar even bij de buren nalezen… ik lig de hele dag op bed, kotsmisselijk van de ergste hoofdpijn die ik ooit gehad heb.

Zondag 20Fris ochtendwandelingetje met de buurvrouw, maar 's middags toch maar weer plat. Eten koken en kijken gaat 's avonds wel weer, maar bakken en ruiken…

Maandag 21Herfstvakantiewandelingetje met buurmeisjes, buurman en honden. Nog steeds niet helemaal helder, terwijl er nog zoveel is dat ik zou moeten doen. Gelukkig kan ik weer voedsel verdragen, want de buurvrouw heeft een lekkere ovenschotel met feta en walnoten gemaakt. Om die niet te laten verpieteren maken we 's avonds maar boven Strepy vast.

Dinsdag 22Ja, we hebben toch maar weer de riskante route genomen, via de Sambre. Zoals gewoonlijk mogen we daar extra lang van genieten: 's avonds komen we er niet eens vanaf. Je zult hier maar altijd zitten, zoals onze achterburen. Die er dan ook spijt van hebben dat ze hun spits een paar jaar geleden verruild hebben voor een groter schip. Niet alleen vanwege het beperkte vaargebied, maar ook vanwege de waardeloze vrachten en het gebrek aan collegialiteit.

Woensdag 23Prachtig weer om de Maas af te zakken, het anders vaak nogal grauwe Luik heeft vandaag zelfs Parijse allures. 's Avonds stoppen we in Maastricht om te bunkeren, zodat we als we leeg zijn weer alle bewegingsvrijheid hebben, en blijven daar dan ook maar overnachten.

Donderdag 24Tegen de middag arriveren we in Roermond. De buren kunnen meteen lossen, voor onze gerst is morgen pas plaats. Als een verwachte bezoeker afzegt, loop ik maar even de stad in: zonde om met dit weer aan boord te zitten.

Vrijdag 25Hoezo geen interesse voor de spitsenvaart: vandaag twee kennismakingsgesprekken met stagekandidaten en morgen nog een!

Zaterdag 26tot en met zondag 3 november. Gelukkig kunnen we zowel de gesprekken als de stagiairs 'delen' met de buren. Zoals we wel meer delen, variërend van sloopvondsten tot dinerbonnen en van vervoer tot verkoudheden :-) Daarnaast zijn er natuurlijk de gebruikelijke familiebezoekjes, klusjes en boodschappen. In de loop van de week verkassen we naar Maasbracht, waar het scheepsreparatiebedrijf ook nog gedeeld wordt: de buren laten een nieuwe mastvoet maken, nadat de oude het bij de eerste herfststorm heeft begeven, en wij laten de klapdeurtjes naar de stuurhut, die straks de winterse tocht tegen moeten houden, op maat maken en afhangen. En dan scheiden onze wegen zich weer: de buren gaan naar het noorden en wij naar het Zuiden.

 September
2013
  
 November
2013
print-versie