LOGBOEK JANUARI 2012

 December
2011
 
Februari
2012
Zondag 1Terwijl Thijs voorin een warmtewisselaartje op de generator bouwt, houd ik achter grote opruiming. Want het chaotische leven van afgelopen weken heeft binnen ook z'n sporen nagelaten. Bovendien moeten alle uit het vooronder afkomstige spullen die op het logeerbed lagen, en nu dus nog niet terug kunnen, een ander plekje krijgen, want morgen krijgen we weer een logee. Zodat er ook nog even bijna twee weken logboek bijgewerkt moet worden. 'T is dat ik al regelmatig wat trefwoorden ingetikt had, anders had u alleen een samenvatting en de beste wensen gekregen!

Maandag 2Vandaag ben ik om 6 uur opgestaan om hier voor 9 uur te zijn. Het was wel maar een uurtje rijden maar mama wou zeker niet te laat komen. Rond 8:30 komen we toe. Mama en bompa komen nog aan boord om koffie te drinken en iets te eten. Maar toen moesten ze toch wel vertrekken. De eerste brug die we moesten doen draaide wel heel erg traag. Of beter gezegd steeg wel heel erg traag. Eenmaal voorbij de trage brug gaat Thijs naar het vooronder om daar iets op de generator verder aan te sluiten. Ik bleef bij Annemarie en las een Suske en Wiske strip. Maar dit keer ben ik ook nog een echt boek aan het lezen. Maar na een tijdje lezen had ik geen zin meer om verder te lezen dus ben ik maar begonnen aan een scoubidou. Toen Thijs terug was heeft hij mij geleerd hoe je er een mooie knoop kan in leggen. Toen kwamen we aan bij de Neptunia. Annemarie en ik zijn dan naar de Aldi geweest. En daar zijn we langs de uitgang naar binnen gegaan. en in de winkel zat ik met de kar vast tussen de sla en een palet met andere groenten. Als we terug aan boord waren heb ik een 3D puzzel gemaakt en ook weer afgebroken. Om 21:15 zijn we klaar met varen. Annemarie en ik laten Kia nog vlug eens uit en keren dan terug. En als ik terug binnen ben ben ik begonnen aan een puzzel van 1000 stukjes. Dit was mijn dag.

Reactie van
bomma & bompa
hallo Thijs en Annemarie het beste gewenst voor 2012
leuk voor Dolores dat ze terug aan boord kan zijn,zo beleven we ook jullie dagelijkse avonturen mee.
het was alvast een goed begin.
hier hebben we momenteel vliegende storm en regen
groetjes en een knuffel
bomma en bompa

Reactie van
Janarie
Hoi DVM, Ik zie dat je liefhebber van strips bent. Hebben ze op je logeer adres ook Guust Flater strips? Ik kan werkelijk dubbel liggen om grappen van die landgenoot van je.

Reactie van
Dolores
Op mijn logeeradres hebben ze geen Guust flater strips. Annemarie heeft er vroeger nog gehad maar die vindt ze nu niet meer terug

Dinsdag 3Vandaag ben ik meteen aan de puzzel begonnen toen ik opstond. Maar dat maakt niet zo heel veel verschil want ik zit nu nog steeds niet over de helft. Rond 11 uur zijn we even gaan wandelen met Kia. We hadden alleen het probleem dat het super hard aan het waaien was en we amper vooruit gingen. Annemarie en ik hebben ook een paar keer gewoon stilgestaan omdat het zo hard waaide. Op een moment bleef Kia staan en ze luisterde niet toen we haar riepen dus moesten we even terug stappen. Het was eigenlijk meer terug lopen met al die wind in je rug. Toen we terug aan boord waren hebben we gegeten en achter het eten heb ik nog verder gepuzzeld. Maar doordat de puzzel nog niet af was moesten we 's avonds op de bank eten. Na het eten hebben we dan nog een film bekeken en hij was zeer mooi. Het was een animatie film over Atlantis. Dit was mijn dag.

Reactie van
bomma & bompa
hallo Thijs- Annemarie-Dolores-Kia
deze morgen heb ik je mamma gezien op de tram, die moest haar ingeslikte betaalkaart door de bankautomaat, bij de bank terug gaan halen.
Ik moest naar Nieuwpoort voor een begrafenis van een kameraad uit de club van Oostende.
Deze middag zijn bomma en ik naar B-park in Brugge geweest
voor enkele boodschappen te doen onder ander buizen voor waterleiding en kabels voor verlichting en stopkontakten
(voor t\'roosje)
Bomma heeft nog een paar winkels afgelopen (natuurlijk het is solde)
Er was vandaag hier terug veel wind en regen, voor morgen voorspellen ze nog meer regen en wind.
slaap zacht.

Bomma & bompa

Woensdag 4Vandaag ben ik opgestaan en ben ik meteen aan de puzzel begonnen. En dat heb ik bijna heel de dag gedaan tot rond 7 uur 's avonds. Toen was hij eindelijk af en we hebben alle 1000 stukjes nog. Annemarie is wel achter de kast gekropen want daar lagen nog 4 stukjes kikker. Toen Thijs dan de tv wou aan steken ging het niet zo goed en dacht hij dat er iets was met de afstandbediening. Maar de dreambox was gewoon wat naar achter geschoven. Omdat Annemarie dat kastje wat had verschoven. Als de puzzel dan helemaal in elkaar zat hebben we hem ook weer helemaal afgebroken. En dat ging net iets sneller in10 min was de puzzel al weer helemaal uit elkaar en hing geen enkel stukje nog aan elkaar. Als de puzzel dan weer in de doos zat ging ik helpen met het eten te snijden. En toen ik aan de komkommer was vroeg ik moet hij in schijfjes of plakjes. Dus als belg kan je beter niet proberen Nederlands te spreken en zeker niet bij Nederlanders. Na het eten zat ik even mijn e-mail te checken. Tot dat Kia plots met mijn ondergoed afkwam. Toen ik het zag lag ik plat van het lachen en kwamen de tranen in mijn ogen. Toen dat al even was geleden ging ze plots weer in de logeerkamer binnen en begon ze weer in mijn tas te zoeken ik liep naar haar toe om te vermijden dat ze weer met mijn ondergoed zou afkomen. Maar ze had gewoon haar botje in mijn tas laten vallen. Toen Kia op de bank lag hebben Annemarie en ik nog naar Harry potter gekeken welke film het juist was weet ik al niet meer ik denk dat het de gevangenen van Ascaban was. Dit was mijn dag.

Reactie van
bomma & bompa
Voor de bemanning van de Picaaro.
Wat een dag vandaag
dat er veel wind was en regen dat wel ,maar ik was bedolven onder stof voor het slijpen van de gleuven voor het plaatsen van de buizen die we gisteren gekocht hadden.
Planning voor morgen in de voor middag is langs het strand een uurtje lopen en dan terug verder werken.
het lopen langs het strand is wel anders dan in Willerzie, hier is het niet zo klimmen je weet wel die keer met je fiets in Willerzie,dan kon je ook wel zeggen dit was mijn dag.

liefs bomma &bomùpa

Reactie van
KVM
Je hebt die stukjes toch wel genummerd hé!!

Reactie van
Dolores
nee natuurlijk niet he papa zo kan jij hem ook nog eens maken. En ik ga niet helpen hoor :p

Donderdag 5Vandaag zijn we in de middag naar het bos geweest. En daar was het heel modderig op een moment zaten mijn schoenen bijna vast. En de modder hing ook nog eens aan mijn broek. In het bos hebben we ook dingen gezien zoals een val om dieren mee te vangen en je kon het goed ruiken want achterin lagen botten met vel aan en dat begon te stinken. We hebben ook sporen van een hert gezien. En ook een hele grote voetstap van ongeveer maat 52 niet zo heel klein dus. Maar we hebben ook dingen gevonden zoals grote glazen stenen en ook een spechtennest en een klimboom. Die boom hing helemaal vol met elfenbankjes. De boom met het spechtennest heeft Thijs in 2 gedaan zodat we konden zien hoe het nestje er juist uitzag.. Toen we terug aan boord waren hebben we eerst koffie en thee gedronken en dan is Thijs een alarmsysteem gaan installeren in het vooronder. Terwijl Annemarie een ketting maakte en ik een armband. Als deze af waren zijn we aan het eten begonnen en na het eten hebben we nog naar een film gekeken. Hij ging over een gewoon meisje die een prinses blijkt te zijn maar dat eigenlijk helemaal niet wouw. Dit was mijn dag.

Vrijdag 6Deze morgen toen ik nog half aan het slapen was voelde ik plots dat Kia op mijn bed kwam liggen. Eerst lag ze op mij en gebruikte ze mij als matras en dan gebruikte ze mijn voeten als matras. Maar dat was omdat ze bang was tijdens het lossen. Toen ze de kunstmest aan het lossen waren lieten ze heel veel op de kaai vallen. Als ze bijna klaar waren haalde de man die de kraan bestuurde er plotseling de grijper van en ging hij weg. Na een klein kwartiertje kwam hij terug met een ring want de andere was in 2 gekraakt. Toen hij dan terug aan het lossen was kon het niet snel genoeg gaan. Als we dan klaar waren zijn ik en Annemarie naar de winkel geweest. Toen we terug kwamen had ik een stokbrood en een karton wijn vast. Maar toen we de grote baan overstaken keek er een vrouw heel raar uit haar autoraampje. Alsof ze nog nooit 2 mensen met boodschappen had gezien. Nadat we gegeten hadden zijn Annemarie Kia en ik nog eens gaan wandelen om een brievenbus te vinden. In het begin van het dorp zat al een brievenbus maar daar hebben we onze brief maar niet ingestoken omdat die brievenbus zo te zien niet meer veel geleegd werd. Toen we al een tijdje aan het wandelen waren dacht ik dat ik nog een brievenbus zag maar dat was een gewone vuilnisbak. Nadat we de brief dan bij de post hebben afgegeven gingen we nog een eindje verder lopen en daar zagen we een bar chez liane. In de avond heb ik dan naar een Engelse film gekeken. En hij was zonder ondertiteling. Dit was mijn dag.

Reactie van
bomma &bompa
hallo dollores

is je vakantie koffer reeds terug in gepakt,heeft kia niets verstopt om je nog aan boord tehouden?
een week is toch vlug voorbij
maar je zal het daar leuk gehad hebben.
geef je van ons een dikke knuffel aan iedereen op de picaro.

veel liefs van bomma & bompa

Reactie van
Dolores
mijn valies is niet uitgepakt geweest. ik heb er alles mooi ingelaten. grtjs

Reactie van
Frans
Bedankt voor de tip, nu weet ik waar ik Liane moet zoeken als ik haar weer eens kwijt ben.
Groetjes Frans

Zaterdag 7Vandaag zijn we een stukje terug gevaren naar de laadplaats voor dinsdag. Toen we terug aan het kortere pand waren wouw Kia terug wandelen. Toen had ik nog niet ontbeten. Dus ben ik met boterham gaan wandelen maar toen Kia dat zag zat ze de hele tijd te schooien. Maar doordat zij zo een mooie oogjes heeft kon ik het echt niet laten om haar een klein stukje te geven. In de middag hebben we dan de Picaro afgebroken. En toen hebben we nog alle kleuren gesorteerd. Maar alleen het roze dat brak in twee. Als alle ministekjes gesorteerd waren heb ik ze dan in zakjes gestoken en dichtgeknoopt. Toen we naar het nieuws aan het kijken waren kwamen mama en papa plots binnen. Maar wel wat vroeger dan verwacht. 's Avonds hebben we dan nog wat bijgepraat. Dit was mijn dag.

Zondag 8Vandaag zijn mama en papa naar de bakker gegaan. Achter het eten zijn we naar Amiens geweest. En Kia mocht mee. Eerst zijn we via een kanaal richting de kathedraal gegaan. Toen we aan de kerk waren hebben we eerst naar de buitenkant gekeken waar heel veel beelden aan hingen. Boven de deur hingen de apostelen en iedere apostel werd op een andere manier afgebeeld zodat je kon zien hoe ze gedood werden. Binnen in de kerk was het heel erg hoog als ik er naar keek kreeg ik al hoogtevrees. Ik denk dat hij bijna 20 meter hoog was. Er waren ook hele mooie brandglazen achter in. Als iedereen terug uit de kathedraal was zijn we nog wat gaan wandelen langs hortillonnages. Dat zijn tuintjes omringd door water waarmee ze vroeger groenten naar de stad brachten. Toen we al een heel eind hadden gelopen zijn we dan maar terug gekeerd. Maar ik moest al ongeveer een uur plassen en dat wisten ze natuurlijk allemaal en zaten ze me dus te plagen met al dat water naast me en drup drup drup te zeggen. Toen we bij een restaurantje kwamen keken we even naar binnen en gingen we weer door. Maar plots kwam een vrouw om te vragen om te vragen waar het voor was en toen zei annemarie dat het voor het toilet was. En gelukkig mocht ik gaan van die mevrouw. Toen ik terug was zijn we nog even doorgelopen naar een klein winkeltje cafetje. Ik heb daar dan een wafel gegeten met heel veel slagroom en dan zijn we terug gekeerd. Als we terug aan boord waaren heb ik geholpen om het eten klaar te maaken want we gingen gourmetten en dan kan ik veel groenten snijden. Als we klaar waaren met eten werd er plots op de deur gekllopt. En toen kwam de man van de nehallenia daar hebben we dan nog een eindje mee gepraat tot we echt terug naar huis moesten. Dit was mijn dag.

Maandag 9Na ruim drie weken chaos en een week vakantie valt het niet mee om weer serieus aan de slag te gaan. Maar als Thijs in het vooronder verdwenen is om de huid van een laagje verf te voorzien ga ik toch maar weer eens achter de computer zitten (of was het nou vóór de computer ;-).

Dinsdag 10Languevoisin-Weert wordt onze eerste echte reis van 2012. Inclusief die Stein-Ribecourt hebben we in 2011 (weer) 16 reizen gedaan. In totaal hebben we 4203 ton vervoerd en 14.469 kilometer afgelegd (waarvan 2954 leeg), en 2055 sluizen gedaan (waarvan 343 leeg). Daar zijn we 189 dagen mee onderweg geweest (waarvan 31 leeg), ofwel 2235 uur (waarvan 358 leeg).

Reactie van
walter
hallo ik dachtal waar is je jaarverslag je bent laat bij janarie stond hetal op de site maar beter laat dan nooit gr walter

Woensdag 11Net als op de heenreis is het nog 'groene golf' in het canal du Nord: alle sluizen klaar, én overal lekker alleen schutten. De meeste Franse silo's zijn dan ook deze week pas weer gaan laden.

Donderdag 12'2,60 meter' geeft het digitale bord bij Merelbeke aan. Maar met onze twee meter diepgang hebben we beneden de sluis toch maar weinig over. En het is nog zakkend water ook. 'Tja, dat is slijk', zegt de sluismeester als Thijs reclameert. Tja, wat heb je dan aan zo'n mooie elektronische peilschaal?

Vrijdag 13Vandaag hebben we juist te veel water. Omdat het gisteren echt nachtwerk geworden zou zijn als we doorgevaren waren naar Antwerpen, hebben we gisteravond maar aan Steendorp vast gemaakt, om vandaag via de Rupel en Nete richting Albertkanaal te gaan. Als we om vijf uur wakker worden van vertrekkende buren gaat Thijs ook maar meteen varen. Een uur later gaat de schroef er opeens af. He, dat is vreemd, toch maar even boven gaan kijken. 'Staat open', staat er op de kaart bij spoorbrug Boom, maar hij staat nu toch echt dicht en de peilschaal geeft nog maar twee meter doorvaarthoogte aan. Tien minuten later moet de brug gaan draaien, maar als er na nog eens tien minuten nog steeds niets beweegt, en we bovendien een lekker stroompje achterop hebben, roept Thijs de brug nog maar eens op. De bediening blijkt bemoeilijkt vanwege het extreem hoge water. Zeg dat wel: verderop zijn de bruggen ook verdomd laag, de peilschalen in het donker slecht zichtbaar en stoppen gaat dan niet meer. Als we geen 262 ton in hadden en niet wat achterover gelegen hadden, hadden we het waarschijnlijk zonder radar moeten doen… Bij Duffel kunnen we de sluis nog niet in, omdat het water aan deze kant te hoog staat. Al met al ben ik deze keer blij als we weer op het Albertkanaal zitten. Mooie route, die Rupel, maar niet in het donker met gierend hoog water op vrijdag de dertiende!

Zaterdag 14tot en met zondag 22 januari. In Weert stappen we meteen op de trein naar Utrecht, waar een familielid in het ziekenhuis ligt. De rest van de week brengen we ook grotendeels bij onze families door, met bezoekjes en klusjes. Af en toe zijn we even aan boord, om te lossen, het ruim schoon te maken, post en boodschappen op te bergen, een nachtje goed te slapen… en een charter naar Arles uit te printen.

Maandag 23Op onze laatste 'vrije' dag doen we ieder ons ding. Terwijl Thijs de huurauto terug brengt, maak ik twee stukjes voor de krant af. Dan vertrekken we richting Maasbracht. Terwijl ik de bibliotheekboeken omruil, haalt Thijs onze ruilverstuivers op. Terwijl Thijs naar de scheepsartikelenwinkels gaat, loop ik nog een keer naar de supermarkt. Terwijl ik met Kia naar de dierenarts ben, krijgt Thijs een telefoontje… onze reis naar Arles gaat niet door. In plaats daarvan mogen we voor dezelfde vracht naar Salaise. Minder mooi weer, maar wel mooi betaald. (En 215 kilometer minder leeg terug, zeggen de pessimisten ;-)

Reactie van
Thiel van Giesen
Leuk weer wat te lezen van jullie doen en laten.
Het is weer even geleden en heb jullie in Den Bosch gemist.
Fijne reis gewenst.

Reactie van
Ton van Seeters
Niet meer zo lang wachten met jullie reisverslagen en mooie foto's. Ik heb het gemist; maar ik begrijp dat er meer komt kijken. Goede vaart.

Reactie van
Joke
Waar ligt Salaise in la France ?

Reactie van
Picaro
We zijn deze keer niet in Den Bosch geweest. We hebben 's woensdags pas gelost in Weert en wisten toen al dat het aansluitend waarschijnlijk Stein zou worden. Vorige reis heb ik ook bijna geen foto's genomen, het was steeds of donker, of grijs :-(
Salaise ligt zo'n 50 kilometer ten zuiden van Lyon.

Dinsdag 24Ook de lading is veranderd. Geen nutramon, maar ZA. En dat roest wat harder. Dus vinden we het niet zo erg dat we pas 's middags laden: kan de laatste condens in het ruim nog mooi even drogen.

Woensdag 25t is allebei wat: op de Maas een flinke afzakker en op de Zeeschelde pas morgenmiddag om kwart voor een laag water. We gaan toch maar rechtsaf. En kunnen het dus rustig aan doen. Tot ongenoegen van een containercollega, die vindt dat hij in Hasselt te lang op ons moet wachten. De sluismeester trekt er zich niets van aan. En wij ook niet: met meer dan 200 sluizen voor de boeg ziet het leven er heel anders uit… En in Kwaadmechelen schutten we een paar uur later toch weer samen ;-)

Donderdag 26'En hebt u ook een AIS…?', vraagt de Havendienst Antwerpen, als we onze reisgegevens doorgegeven hebben. 'Ja, maar die is kapot.' Daar nemen ze blijkbaar nog genoegen mee. Maar we zorgen toch dat we ruim op tijd voor de Royerssluis liggen: geen zin om een schutting te moeten wachten en dan weer driekwart van de Neerschelde in het donker te mogen doen. Boven Merelbeke vinden we het wel weer genoeg voor vandaag. Buurman gaat door. Zijn wij nou gek!? Nee, de buurman… alle andere spitsen maken ook vast.

Vrijdag 27Déjà vu. 'Kijk, ze hebben lampjes op die tonnen gezet', zegt Thijs bij het naderen van Fresnes. Als we wat dichterbij komen lijken die flitslichtjes zich toch eerder op de wal te bevinden. Misschien een kraan voor de werkzaamheden die vanavond aan de sluis gepland staan? Om die reden stoppen ze vandaag namelijk ook al om half zeven met schutten. Hoewel het inmiddels na zevenen is, komt er nog een schutting uit de sluis. Maar goed ook: 'Wie gaat er eerst onder de brug door', vraagt onze tegenligger, 'in verband met die steiger?' Steiger? Oeps, die lichtjes hangen aan een constructie onder de brug! Dan zien we ook pas het waarschuwings- en ontmoetingsverbodbord op de wal. Onverlicht natuurlijk. Van een Franse buurman hoort Thijs even later dat een collega zich in de omgeving van Duinkerken zo het ziekenhuis in gevaren heeft. 'En maar de mond vol van veiligheid.'

Zaterdag 28Maar ook zonder ongelukken val je in Frankrijk soms zowat van je stoel: Sluis Pont-Malin waarschuwt onze buurman, die naar Origny moet, dat hij zich expliciet moet melden bij sluis Langevoisin, aangezien het 'IVS' van VNF hem via het canal de la Somme naar het canal de Saint-Quentin stuurt. En dat verbindingsstukje is dus al sinds 2003 gestremd…

Zondag 29Van het thuisfront horen we dat er in Nederland komende week stevige vorst voorspeld wordt, dus kijken we in de middagpauze maar eens naar het Franse nieuws. Ten zuid-oosten van Parijs ligt een ijzig wit rondje op de weerkaart. Sh… dat is dus het plateau van Langres. Dat krijg je er nu van als je je schaatsen na twintig jaar in het vooronder één reisje bij pa op zolder legt om wat meer werkruimte te hebben… we hadden beter de barbecue in Nederland kunnen laten!

Maandag 30De naderende ijstijd is ook op de marifoon een hot item. Een Franse buurman zit te vertellen dat hij een keer zes centimeter ijs op zijn ballast had, en de hele nacht aan het scheppen is geweest om het ruim ´s morgens laadgereed te hebben. Even later horen we de buurman waar hij mee sprak tegen een andere collega vertellen dat hij de ballast er vanavond maar uitpompt en morgenvroeg opnieuw in laat lopen…

Dinsdag 31Als ik een pandje meeloop met Kia vind ik onder een spoorbrug een stuk oud gereedschap. Ik wil het alweer terug leggen, als ik bedenk dat het wel eens zo'n tang kan zijn waarmee hete klinknagels werden vastgehouden. Zo'n stukje industrieel erfgoed hou ik dan toch maar in ere. Ook weer in ere hersteld is de waterkrachtcentrale van Bourg et Comin. Het nadeel daarvan is dat wij flink stroom tegen hebben in het lange pand van Berry au Bac. Maar de afvaart heeft mazzel…

Reactie van
mazzel
Wij wel :-)

Reactie van
M/s Avena
Whahahaha ik wilde ook al vragen of de Mazzel in de afvaart was! ;-)

 December
2011
  
 Februari
2012
print-versie