LOGBOEK MEI 2010

 April
2010
 
Juni
2010
Zaterdag 1Weer zo'n pestweer. Als het om drie uur nog steeds stortregent ga ik maar lopend naar de supermarkt - om daar nooit aan te komen. Onderweg ontdek ik namelijk een oosterse tapijtenwinkel. Ik ben al lang, tevergeefs, op zoek naar een kelim-achtige stof om de bank opnieuw te bekleden. Want een echte kelim is schrikbarend duur, en daar zet je natuurlijk ook de schaar niet zomaar in. Maar hier hebben ze betaalbare kussens waar ik ook wel wat mee kan…

Reactie van
Joke
Zo zie je maar waar een ' rondje Dord ' goed voor is…

Reactie van
Picaro
Een lopende kraai vindt altijd wat ;-)

Zondag 2Als het even droog gaan we met Kia wandelen. Rondje Dordt in geuren en kleuren: frites en wiet, bruine teer en blauwe regen…

Maandag 3Stuurwerk gerepareerd, acculader gereviseerd… maar in Frankrijk nog steeds weinig beweging. Dus bellen we maar eens een werf. Hoewel we daar pas volgende week maandag terecht kunnen maken we toch maar een 'hellingen-spuiten-teren' afspraak, want het onderwaterschip is echt compleet kaal van dat afgebroken breken. Eigenlijk zouden we rond deze tijd een opstapper krijgen, maar die heeft dus pech. Dubbel pech zelfs: zijn plan B gaat ook al niet door, want de Buren liggen vóór de blokkade.

Dinsdag 4Ondanks het extra havengeld en het gebrek aan een fatsoenlijke hondenuitlaatmogelijkeid in de naaste omgeving, besluiten we toch maar tot zondag in Dordrecht te blijven liggen: we hebben hier immers wel walstroom, wi-fi, volop winkels op loopafstand en het station op fietsafstand.

Woensdag 5Zodat ik vandaag met de trein naar Antwerpen kan, om Thijs z'n rijnpatent op te halen. Vijftig worden heeft toch z'n voordelen: het is niet alleen vernieuwd, maar blijkt ook nog verlengd, van Straatsburg naar Basel! Aangezien ik dwars door het centrum kom verenig ik aansluitend het nuttige nog maar even met het aangename…

Donderdag 6De Franse acties zijn weer voorbij. Nu maar hopen dat het accoord ook daadwerkelijk, en breed, tot betere vrachten en een normale liggeldregeling leidt, en niet alleen tot wat subsidies voor de Fransen, extra politiecontroles voor iedereen en een cabotagebeperking voor de buitenlanders… 's Middags een leuke verrassing: een eervolle vermelding van de Picaro in de uitgave 'Coasters in 2009'! (www.coastalshipping.co.uk)

Reactie van
bert van der tang
graag een nadere aanduiding, op de coastal shipping site kon ik de Picaro niet vinden…

Reactie van
Picaro
De link verwijst naar de (alleen gedrukt verkrijgbare) publicatie!

Vrijdag 7Met pa en een lotgenoot naar Elst om een grafsteen uit te zoeken. Wat nog niet mee valt. Strooi mij te mijner tijd maar uit in de Saône, zodat ik in de loop der eeuwen nog eens langs al die mooie plekjes kom, alvorens in de Middellandse Zee te eindigen…

Zaterdag 8Onze laatste 'vakantiedag' vieren we met een bezoekje aan Rotterdam. We stappen aan Centraal uit en, beladen met exotisch fruit, boeken en bloemen, bij Blaak weer in de trein.

Zondag 9Maar een uurtje varen van het installatiebedrijf in Dordrecht naar de werf in Moerdijk, waar Thijs z'n ouders de laatste post komen bezorgen.

Maandag 10Droog gezet, schoon gespoten en een lelijke kras in de kop weg laten halen. De afgelopen twintig jaar hebben we daar nog wel wat meer littekens opgelopen, maar dat uitdeuken is toch een hoop werk en het resultaat is nog niet 'als nieuw'. Dus wachten we met de rest nog maar even… op een winnend Staatslot of zo. Op het lot dat we afgelopen zaterdag in een tweedehands boek aantroffen was in ieder geval geen prijs gevallen :-(

Dinsdag 11Net voor de bui barst heeft de Picaro weer een zwarte buik.

Woensdag 12Als iemand ons vanmorgen had verteld dat we vanavond in Vreeswijk zouden liggen hadden dat vermoedelijk niet geloofd… De dag begint rustig: koffiedrinken met buren die hier even schroef komen wisselen, op de fiets (Handschoenen blijken geen overbodige luxe, zo koud is het. 'De Friezen beginnen alweer over een Elfstedentocht te praten!' grappen ze dan ook al op de markt.) naar Zevenbergen voor vers brood… Terwijl we dat verorberen gaat de telefoon: we kunnen dinsdag in Amsterdam big bags laden voor Nogent sur Seine. Daar hebben we wel oren naar: big bags hebben we nog nooit in gehad en we zijn niet meer in Nogent geweest sinds 1990! Timing lijkt ook mooi, morgen met Hemelvaart een dagje overstaan en, als het weer het toelaat, in het dok nog even 'makkelijk' de verf op kop en kont bijwerken… ware het niet dat de werf vrijdag een 'overbruggingsdag' heeft. Zodat we pas maandag te water kunnen, of vandaag nog. Zekerheidshalve kiezen we toch maar voor het laatste. Maar wat dan? Als we hier voor de wal blijven liggen kunnen we morgen pas laat naar buiten schutten, als we nu al door de sluis gaan vallen we waarschijnlijk onder het havengeld van Moerdijk, in 's Gravendeel lag het van de week behoorlijk vol, in Schoonhoven ben je ook niet zeker van een plekje, in Vreeswijk… hé, zou de Westropa wel eens kunnen liggen. Inderdaad!

Donderdag 13'Amsterdam is poep op de stoep'… maar dan wel verpakt ;-) Op het 'stenen hoofd' raapt iedereen netjes zijn hondenuitwerpselen uit het gras of van het strandje… en deponeert ze vervolgens op het trottoir, rond de daartoe bestemde vuilnisbak. Want die zit bomvol, doordat de reinigingsdienst al bijna twee weken staakt. Voor de gemiddelde stadsbewoner waarschijnlijk volkomen logisch, maar voor iemand die gewend is zijn hond op het Franse platteland uit te laten toch wat onnatuurlijk. Maar goed, wij provinciaaltjes passen ons gewoon aan aan deze grootstedelijke zeden…

Vrijdag 14Poets-, ruim- en klusjesdag.

Zaterdag 15Als we op de Lindengracht weer allerlei lekkers gekocht hebben ontdekken we vanaf de 'Lekkeresluis' nóg een markt. De Noordermarkt heet een 'boeren- en rommelmarkt' te zijn, maar dan wel een hele luxe! Wat mij betreft de eerste Nederlandse markt die een beetje aan die van Arles kan tippen. Op de terugweg zien we bij diverse bruggen heuse 'vaarroutebordjes'. Dus, na bij de dienst binnenwaterbeheer geïnformeerd te hebben of we geen vignet o.i.d. aan moeten schaffen ('Nee, zolang je maar niet afmeert, en dit weekend hoe dan ook niet want het computersysteem ligt plat…') gaat het bootje te water. We doen eerst een stukje Westelijke eilandenroute, dan een deel Berlageroute, vervolgens pikken we de Grachtenroute op, doen nog wat Wallenroute,… Echt fantastisch varen, al die bruggen, doorsteekjes, grachtenpanden, achtertuintjes, woonschepen, de drukte op het water, de smalle grachten, de brede Amstel… Bij terugkeer blijken de buren ook gearriveerd. DE buren mag ik wel zeggen: dit wordt de zesde reis die we samen gaan doen!

Zondag 16Nogmaals een rondje Amsterdamse grachten, nu met de buren en hun bootje. Vandaag varen we zogezegd de 'Museumroute': we komen onder meer langs het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, Artis (dát ruikt interessant, vindt Kia, alleen dat bordje 'verboden te meren in verband met leeuwen'!), museumwerf 't Kromhout, het Allard Piersonmuseum,… Al met al maar liefst twintig kilometer gevaren. En toch blijkt het maar een klein stadje… want 's avonds komen de Belgische buren precies dat ene restaurant binnen stappen waar wij ook zitten!

Maandag 17's Morgens politiebezoek, 's middags nog maar even de stad in. Omdat de expositie waar we eigenlijk heen wilden vandaag gesloten is, brengen we maar een bezoekje aan de World Press Photo tentoonstelling in de Oude Kerk. Hm, niet echt beelden die je nog lang bij zullen blijven, vind ik.

Dinsdag 18De eerste van ons clubje van vier was voor vanmorgen zes uur 'besteld' in de Mercuriushaven, maar wij zijn nog niet gebeld. Dus gaan buurvrouw en ik na de koffie de voedselvoorraden nog maar wat aanvullen. Voor de variatie wandelen we via het Prinseneiland, een prachtig stukje stad, wat we dit weekend varend 'ontdekt' hebben. Daar zie ik tussen de hopen afval op straat eindelijk ook eens wat moois: een oude schoolkaart van de Atlantische Oceaan. De verleiding is groot… maar de afmetingen ook: zeker twee bij twee meter! Thijs ziet me aankomen… Als we 's middags te horen krijgen dat we op z'n vroegst vannacht kunnen laden, gaan we met z'n viertjes nog maar een keer naar het centrum. Kunnen we alsnog naar die tentoonstelling over de Muur van Hadrianus in het Allard Pierson en naar de Bloemenmarkt. Terwijl de mannen vervolgens doorfietsen naar 'Harri' blijven buurvrouw en ik op het Waterlooplein plakken. Ik vind, mede door het late tijdstip niets leuks meer, maar Thijs komt terug met een vaarkaart van de Po. Zeker twee meter lang ;-)

Reactie van
Evert CadIJ
Moeten ze eerst nog een Rhone-Po kanaal aanleggen………

Groet Evert

Woensdag 19Goh, het lijkt wel of die Amsterdamse politieboten als een magneet aangetrokken worden door spitsen ;-) Nu zijn de andere buren aan de beurt. Gezelligheid kent geen tijd, dus zo is dat uurtje middagpauze zó om. Het laden schiet niet echt op, hele tijden gebeurt er niets, en er moeten ook regelmatig big bags 'overzakt' worden. Maar om vier uur hebben we dan toch 216 grote zakken met in totaal zo'n 270 ton Chinese bauxiet in. In afwachting van de buren gaan we maar weer in de Oude Houthaven liggen. En loop ik met Kia nog een rondje Prinseneiland… kaart weg! Omdat er nog wel ander afval ligt, troost ik me maar met de gedachte dat hij niet in een vuilniswagen verdwenen is, maar dat er nu iemand anders gelukkig mee is.

Reactie van
Luc
Dat komt vast door de lekkere koffie of anders door de gezellige mensen aan boord ;-)

Donderdag 20Nu we de smaak van het grachtenvaren te pakken hebben besluiten we eens 'binnendoor' te varen. De buren hebben dat nog nooit gedaan, voor ons is het vijftien jaar geleden, en volgens Navigo is het in kilometers nog (een beetje) korter ook. Het is in ieder geval stukken leuker varen dan het Amsterdam-Rijnkanaal. De namen zeggen eigenlijk al genoeg: Kostverlorenvaartroute, Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, Oude Wetering, Braassemermeer, Woudwetering, Oude Rijn, Gouwe, Hollandse IJssel…

Reactie van
Ramiro
Leuk dat jullie van amsterdam genoten hebben het meren delle van de woon scheepjes die daar liggen brengen wij naar de werf
de route over de kostveloren vaart is aan te bevelen als je niet echt hard loopt , je kan ook nog heel goed over de amstel en de tolhuis sluis
met een spits Groet Ramiro

Reactie van
Bas
Leuk dat jullie zo eens zijn gevaren. Ik heb het met een 67mtr schip vaak gedaan leeg in alphen a/d rijn en dan naar 020. Kom er nu ook nog geregeld alleen momenteel niet verder dan alphen met een 86mtr. We mogen ook door naar 020 dat gaan we een volgende keer eens proberen mits we daar natuurlijk moeten laden.

En natuurlijk varen jullie langs het mooiste dorp van nederland OUDERKERK ;-))

Reactie van
Carel-Jan
Jammer dat ik het niet wist, en dat we donderdag een expositie van Hanneke's kunst in Andenne aan het inrichten waren! Ik had graag een paar foto's van jullie passage van Waddinxveen gemaakt!

Reactie van
Wouter
En de volgende keer via de andere kant van de Ringvaart? Kan ik eindelijk de brug eens openen voor jullie!

Vrijdag 21Mailtje van een Franse consultant: 'Mijn collega's gaan er allemaal vanuit dat men op de kanalen volaan draait. Daarmee brengen ze de kostprijs van spitsen omhoog, wat een goed idee zou zijn, als dat spitsen op de korte afstand niet uit de markt zou prijzen in vergelijking met vrachtauto's. Ze concluderen daaruit dat de spits geen toekomst heeft. Ik zou ze graag de mond snoeren. Kunnen jullie me helpen?' Ofwel, hoe je zomaar ten ondergang gebracht zou kunnen worden door onwetendheid… We kunnen met onze brandstofverbruiksmeter in ieder geval mooi (laten) zien dat het zelfs op breed en diep water als het Volkerak totaal geen zin heeft om volaan te draaien: van 1300 toeren naar 2000 toeren gaat het verbruik met factor 5,5 omhoog en de snelheid slechts met factor 1,3 ! Al met al hebben we het afgelopen jaar geladen gemiddeld 0,007 liter gasolie per tonkilometer verbruikt. Lijkt mij niet extreem veel…

Zaterdag 22Het kost enig graafwerk, maar dan kan ik de dag van vandaag toch uitroepen tot onze officiële eerste echte kortebroekendag van 2010!

Zondag 23We vieren de verjaardag van de buurvrouw 's morgens tijdens het schutten met koffie-met-gebak op het bolderterras en 's avonds met een barbecue op de luiken.

Maandag 24Allemaal leuk en aardig, blote benen en buiten zitten, maar mooi weer betekent ook: verven. Zo goed en zo kwaad als dat in het Canal du Nord gaat neem ik maar weer eens een gangboordje onder handen. Is er toch nog iets gebeurd vandaag, want met varen zijn we weer weinig opgeschoten.

Dinsdag 25Mooi weer betekent ook: vervelende beestjes. Voor de horretjes er weer in gaan, ga ik eerst de raamkozijnen maar eens schuren, die er al een paar jaar bij in geschoten zijn. Net als de plekjes in de primer staan is de zomer weer voorbij: het regent zo hard dat we de mast haast niet meer zien!

Woensdag 26Twee dagen met bikhamers en schuurmachines in het gangboord in de weer en geen schrammetje opgelopen en dan doe ik de la van het computerbureau dicht met het topje van mijn wijsvinger tussen het frontje en het blad… Gloeiendegloeiendegl… levengevaarlijk hoor dat kantoorwerk!

Reactie van
Carel-Jan
Ja, je moet wat over hebben voor het bijhouden van het logboek voor ons. Als het de pijn iets verzacht: ik kijk bijna dagelijks of er wat bij is gekomen!

Donderdag 27AIS ligt zo te lezen weer behoorlijk onder vuur. Dan is onze eigen, besloten, 'tracking & tracing' toch beter geregeld. Deze ronde extra leuk: alle vier de schepen die naar Nogent onderweg zijn doen mee. En handig: aangezien de voorburen nog bewegen zijn de sluiswachters op de Boven-Seine blijkbaar niet aan het staken.

Vrijdag 28Vandaag had ik eigenlijk onder het mes gemoeten. Maar toen we deze reis aannamen heb ik die afspraak toch maar een paar weken uitgesteld. Nogal een dure onderneming en een heel gedoe, even zo'n duizend kilometer op en neer treinen om een paar kiezen weg te laten halen die er al een jaar of 25 probleemloos zitten. En dan ook nog net de Petite-Seine missen! We stranden 's avonds beneden Jaulnes. In 2003 is daar de laatste naaldenstuw van de Seine vervangen door een hydraulische, met vistrap, nieuw sluiswachtershok en fraaie passerelle, alles afgewerkt met veel hout en roestvrij staal. Alleen voor overnachtingspalen was blijkbaar geen geld meer.

Zaterdag 29In Villiers treffen we de bloggende sluismeester van lockkipper.skyrock.com Natuurlijk fotograferen we elkaar - en het afvarende containerkoppelverband. Aan de volgende sluis de volgende grote bak, dus jawel, ik heb m'n foto's! Er zijn namelijk (weer eens…) plannen om de Seine tussen Bray en Nogent te vergroten. Voor Franse begrippen blijkt Nogent in ieder geval een bruisende haven. Wat een silo's, en er wordt zelfs op zaterdag gelost! 's Avonds maar weer een afscheidsetentje met de buren. Om toch eens van elkaar af te komen hebben we elk maar een andere terugreis aangenomen: allebei een 'thuisreis'.

Zondag 30Zo'n 'nieuwe' bestemming vraagt natuurlijk om verkenning van de omgeving, ware het niet dat het vlakke landschap niet echt uitnodigt tot wandelen, en de kleur van de lucht niet tot fietsen. En zeker niet tot verven. Maar ach, we hebben genoeg andere dingen te doen.

Maandag 31De big bag theorie blijkt, zoals veel 'logistieke concepten', mooier dan de praktijk. Het lossen duurt nog langer dan het laden, en er is evenveel personeel voor nodig. Alle zakken moeten namelijk twee aan twee in de kraan hangend boven de vrachtauto geleegd worden! Daartoe wordt bij een aantal het touwtje aan de onderkant los gemaakt, maar een hoop worden er gewoon kapot gesneden. Waaronder alle 'overzakken'. Die volgens de laadploeg in Amsterdam maar liefst tien euro per stuk kosten. Maar een schipper een paar euro meer betalen past natuurlijk in geen enkel logistiek concept! Als we het ons goed herinneren konden ze vroeger in Chalons sur Marne (ja, vroeger, toen dat nog zo heette ;-) met minder mensen drie tot vier spitsen op een dag lossen met los gestorte bauxiet (al hield je daar wel een kale buikdenning aan over). Nu zijn ze van half acht tot half vier bezig met ons. En dan kunnen we nog niet meteen vertrekken, want volgens het cognossement hebben we maar 206 zakken uitgelost. Tien te weinig dus. 'Dan zullen jullie de diepvries wel vol hebben', grapt een buurman. Gelukkig gaat de klant er ook vanuit dat de gemiddelde mens geen interesse heeft in twaalf ton bauxiet, en dat er iemand een telfoutje heeft gemaakt. Zodat we 's avonds toch nog twee sluisjes af doen.

 April
2010
  
 Juni
2010
print-versie