LOGBOEK MAART 2010

 Februari
2010
 
April
2010
Maandag 1De partij is 525 ton groot. Zonder de buren als backup hadden we nooit 262,5 ton voergerst aan durven nemen. Maar we krijgen het er in. Tenminste… in het midden moeten we wel even ons gezamenlijk gewicht inzetten om de luiken dicht te krijgen. Dus nu heeft buurman ook een komisch filmpje ;-)

Reactie van
Luc
Prettig te lezen dat jullie tenminste vol aan de reis zijn (hopelijk ook tegen een schappelijke prijs) maar wij willen ook graag lachen. Waar is dat filmpje te zien?

Dinsdag 2Langs het Canal du Nord wordt druk gegraven. Weliswaar gaat het slechts om proefsleuven voor het archeologisch vooronderzoek, maar confronterend is het wel. Want als je hoort dat er nu al geen werk vanuit de regio Reims meer is, omdat de lading goedkoop naar de Moezel gereden wordt en daarvandaan nog goedkoper door onze grote broers weg gevaren wordt, wat zal Seine-Nord dan wel niet voor gevolgen hebben voor de spitsenvaart…

Woensdag 3Het Canal du Nord heeft zo goed gelopen dat het ernaar uitziet dat we vandaag nog beneden Fresnes kunnen komen. Buurman heeft blijkbaar geen zin in een paar uur in het donker, en saboteert in Pont-Malin z'n gashandel. Dus maar weer langszij… Omdat Thijs in deze gribus (let wel, ik heb het hier over de toegang tot Seine-Nord…) niet zoveel zin heeft om gekoppeld te varen maken we maar beneden de sluis vast, zodat de heren samen kunnen kijken wat er aan de hand is. In eerste instantie lijkt het €rger dan verwacht: het probleem zit niet in de regulateur maar in de koppeling. Maar na een uurtje sleutelen is het euvel weer verholpen, en kunnen we verder. Hoewel we Fresnes nu toch echt niet meer kunnen halen neemt buurman het zekere voor het onzekere en voert z'n koelwatertemperatuur ook nog even flink op, zodat we de rest van het pand drijvend moeten afleggen ;-)

Donderdag 4Hoewel de lijst nog niet definitief is, ga ik alle aangekondigde Franse stremmingen maar weer eens invoeren op www.elv-transport.com/chomages. Een hele hap, aangezien ze deze keer bij wijze van uitzondering niet voor één, maar voor twee jaar vooruit gepubliceerd zijn. Daardoor krijgt Thijs vervolgens ook nog een hele kluif: die mag alle scripts weer aanpassen, waaronder die voor het stremmingen-per-route overzicht.

Vrijdag 5AIS is afgelopen reis toch wel minstens eenmaal per dag het gespreksonderwerp geweest. In de Ringvaart vragen de heren zich af of we ons in de toekomst nog wel moeten melden bij het in- en uitvaren van de haven, aangezien de Havendienst dan toch alle schepen in beeld heeft. Dus vraagt Thijs dat meteen maar eens na. Twee minuten later schakelt buurman ook over naar VHF 78 en vraagt… De havendienst zal wel denken dat het boze opzet was ;-) Maar wie weet, als het maar veel gevraagd wordt…

Zaterdag 6Precies om twee uur varen we Sluis 0 uit, zodat we mooi 'vrij weekend' in Den Bosch hebben. En 's middags als 'surprise' aanwezig kunnen zijn op de tachtigste verjaardag van peetoom.

Zondag 7Gisteren de auto van pa gehouden, zodat we vandaag naar Oss kunnen rijden om onze post op te halen en 's middags naar Kerkdriel voor de verjaardag van mijn 'oudste' vriendin. 's Avonds een afscheidsetentje met de buren.

Maandag 8Tenminste… we hadden gedacht even vlug naar Veghel te varen, daar te lossen en weer terug naar Den Bosch te vliegen, maar die vlieger gaat niet op: we blijken nog zo'n tien wachtenden voor ons te hebben. Dus ga ik 's avonds, als we de administratie bijgewerkt hebben, maar met de fiets, bus en bus naar Kerkdriel, om daar vast wat zaken af te handelen.

Dinsdag 9Zoals het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Maar: 'Mevrouw, ik zie hier in de computer dat u nog een verlopen paspoort hebt, dat moet u eerst inleveren, anders mag u geen nieuwe kaart aanvragen.' 'Kan ik dat niet meebrengen als ik mijn nieuwe kaart op kom halen, want…' 'Mevrouw, ik zie in de computer dat u hier vlak bij het Gemeentehuis woont…' Zucht. Gelukkig kan ik voor ik weer terug ga nog een hoop dingetjes voor pa regelen, die al een paar weken niet lopen kan, zodat ik toch niet voor niets vier uur aan het reizen ben geweest…

Woensdag 10Omdat de buren vrijdag in Maasbracht op de werf verwacht worden, en ze daar ook nog helemaal via de Maas heen moeten varen aangezien sluis 4,5 en 6 in de Zuid-Willemsvaart vernieuwd worden, laten we ze maar voor lossen. Gelukkig komen we 's avonds zelf ook nog leeg - en in Den Bosch.

Donderdag 11Want vandaag moet ik weer vroeg met de trein naar Den Haag, voor de openingsconferentie van 'Waterways Forward', een driejarig Europees project voor de ontwikkeling van kleine vaarwegen. Waarvoor ik me onder het motto 'drie vliegen in één klap' ook maar uit heb laten nodigen. Eerste vlieg: afspraak met een van de deelnemers over een ander project. Tweede vlieg: stukje voor de krant. Derde en dikste vlieg: de VNF-delegatie….

Vrijdag 12Het goede nieuws is dat Thijs z'n ouders hun huis verkocht hebben. Het slechte nieuws dat het nieuwe huisje pas over een jaar of twee klaar is. Van postadres veranderen betekent hoe dan ook een enorme rompslomp voor ons, met al die instanties, bedrijven en organisaties waar we (noodgedwongen) mee te maken hebben. Nu krijgen we dat dus zelfs twee keer… en we zijn toch al zo dol op papierwerk: 'Nee mevrouw, op vrijdagmiddag kunt u alleen terecht voor het ophalen van identiteitskaarten, niet voor het aanvragen.'

Zaterdag 13Dagje markt & winkels kijken.

Zondag 14Dagje familie & vrienden bezoek.

Maandag 15Dagje medische keuringen… Ik vrijwillig, Thijs wat minder: aangezien hij binnenkort vijftig wordt moet hij zich voortaan iedere vijf jaar laten keuren om zijn vaarbewijs en Rijnpatent te verlengen. Dachten we dat, met een weekje Den Bosch in het vooruitzicht (wat voor ons al een hele lange termijn is), mooi bij de plaatselijke Arbo-arts te kunnen regelen, blijkt die pas in mei tijd te hebben! In Breda kan het misschien al in april… gelukkig kregen we van een collega het adres van een flexibelere arts, in Gorinchem. Van het IVW formulier gaan je nekharen ook overeind staan: Zijn er werkzaamheden aan boord waarvan u zich niet in staat voelt ze uit te voeren? Bent u ooit van boord gegaan wegens ziekte? Hebt u ooit een ongeval gehad? Bent u ooit geopereerd? Drinkt u alcohol, en zo ja hoeveel per week? Rookt u, en zo ja hoeveel per dag? Wanneer bent u voor het laatst bij de tandarts geweest? Bent u bekend met (vreemde vraagstelling, overigens) suikerziekte, schildklieraandoening, besmettelijke ziekte, dikke voeten, hoesten, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, … enzovoort. Als ik weer eens op het gemeentehuis zit (inmiddels ga ik maar voor de dure spoedprocedure, voor het geval we volgende week maandag weer varen) krijg ik bijna de slappe lach bij de gedachte dat ik nu misschien weer geen identiteitskaart aan kan vragen omdat ik een dikke pleister op mijn vinger heb van het bloedprikken. Gelukkig hoeven daarvoor alleen mijn duimen en wijsvingers gescand te worden. Maar eigenlijk is het helemaal niet om te lachen, maar eerder griezelig, wat er in een weekje zoal aan gegevens in computersystemen opgeslagen wordt. En dan heb ik het nog niet eens over alle digitale ID's en codes voor AIS en buitenlandse BTW gehad, of over de OV-chipkaart…

Dinsdag 16Vandaag is Kia aan de beurt voor haar medische check-up. Het is maar goed dat ik de bibliotheek ná het dierenartsbezoek gepland heb, want als ik met mijn nieuwe boeken bij de balie kom gaan alle alarmbellen rinkelen. 'U hebt nog veertien boeken van ons.' Nee hoor, die heb ik eind december al ingeleverd in Maastricht. Maar hier zijn ze nog niet binnen, en inmiddels staat er bijna 300 euro 'boete' op mijn naam! Dat ik daardoor geen andere boeken meer mag lenen vind ik haast even erg als dat ik er min of meer van beschuldigd word die boeken achterover gedrukt te hebben. Had ik verdorie eindelijk 'Het spel van de engel' in handen doordat hij toevallig op een verkeerde plaats in de kast stond… Een telefoontje naar Maastricht levert niets op, naar Rotterdam ook niet, mijn enige 'bewijs' is een antwoordmailtje naar de Bossche bieb van een maand geleden, waar niets mee gedaan is. Wordt vervolgd…

Woensdag 17Gelukkig doen de medewerkers van alle betrokken bibliotheken hun uiterste best. Maastricht kan alsnog aantonen dat mijn boeken verstuurd zijn, Rotterdam dat ze ontvangen zijn, en hoewel Den Bosch ze nog niet binnen heeft wordt de boete op een ander pasje geboekt, zodat ik toch met een rugzak vol boeken naar Kerkdriel door kan reizen. Alleen Thijs is niet zo blij met al die opeenvolgende telefoontjes… bij de tandarts ;-)

Donderdag 18Eindelijk tijd (en weer…) om schoon schip te maken. 's Avonds een kersverse collega op de koffie.

Vrijdag 19In Oss moeten twee zolders ontruimd worden, wat inhoudt dat er een heleboel weg gaat… Hoewel we zelf natuurlijk chronisch ruimtegebrek hebben, en alles wat je aan boord sjouwt ook weer extra 'verlies' betekent, ontfermen we ons toch maar over een paar overblijfselen van de werf en van schepen.

Zaterdag 20Hoewel hij nog lang niet jarig ís, vieren we vandaag Thijs z'n verjaardag maar vast een beetje met z'n tweeën: cadeautje kopen, koffie met Bossche Bol op een terrasje, ovenschotel van de visboer voor vanavond, vervolgens naar de Snuffelmarkt in de Brabanthallen en dan, omdat de zon zo zalig schijnt, nog even met Kia naar de Drunense Duinen. 's Avonds stel ik nog vlug een vijftig-jaar-foto's-boekje samen…

Zondag 21'ome tijs wert 05 jaar, hij woond op een bood, bij alma tuis maake ze een pop, en hen gaan naar een restaurant'

Reactie van
Jan van Laar
Als regelmatige lezer van de website: Thijs, gefeliciteerd met de 50 jaar en … behouden + plezierige vaart voor komende jaren.

Reactie van
CeesV
Tijs, nog vele varen in gezondheid en voorspoed. Enne…. welkom bij de club!

Reactie van
Ton van Seeters
Ook ik als trouwe lezer van jullie reisverhalen feliciteer de schipper van de Picaro met zijn vijftigste verjaardag. Veel geluk toegewenst.

Reactie van
Luc
Beste Thijs, ook van mij van harte gefeliciteerd. Nog vele jaren!

Reactie van
Arnold
Schipper, gefeliciteerd met deze mijlpaal. Nog vele keuringen zonder problemen gewenst.
Arnold, motorjacht Varg

Reactie van
Joop van den Berg
Thijs,
Van harte met deze psygologische mijlpaal, die gelukkig niet zeer doet.
Geniet er van en op naar de volgende.
Joop

Reactie van
piet en anne C
Tijs je behoort nu bij de abraham club nog vele jaren een gezonde en behouden vaart.
ezers van jullie site

Reactie van
Rene
Van harte en gewoon blijven varen en dan kunnen wij blijven lezen !

Reactie van
dick
gefeliciteerd van Dick en nog vele jaren.
met Frans samen naar Bonneuil?
Komen jullie hier langs?
Grtjs g.reis

Reactie van
Bas
Thijs als nog van harte met deze bijzonder mijlpaal. En ze kunnen zeggen wat je wil maar ik zou het je niet geven hoor ;-))

Reactie van
Picaro
Bedankt voor alle felicitaties en opbeurende woorden ;-)

Maandag 22Voor we goed en wel bekomen zijn van alle tea, taart, vlaggen en visite (nieuw roefrecord) zijn we weer aan de reis: vrijdag in de Europoort rollen laden voor Bonneuil. 's Avonds brengen we Abraham maar vlug terug naar 'Alma thuis', anders krijgen we nog ruzie met passerende buren, met zo'n vent in de stuurhut die niet terug zwaait…

Dinsdag 23Thijs heeft een dia- en negatiefscanner gekregen voor z'n verjaardag, dus nemen we, mede met het oog op de verhuizing, thuis maar eens wat dozen met dia's mee. Dat levert helaas geen oude foto's van de nieuwe Picaro op, maar wel wat nieuwe foto's van de oude Picaro.

Woensdag 24Nog even naar Oss, nog even Den Bosch in, nog even naar Kerkdriel… en dan zit onze 'vakantie' er weer op.

Donderdag 25Buiten Engelen treffen we de buren van vorige reis weer, die ook in Rotterdam aan de rol gaan (voor het eerst ;-). 'Jullie kunnen er beter een pousseur van maken'. Hmm…

Vrijdag 26Om het rollen laden maak ik me deze keer niet druk. Niet alleen zijn ze minder zwaar dan vorig jaar (maximaal 17 ton, in plaats van 22), en hebben de meeste collega's na ons hier geen problemen meer gehad met laden, maar we hebben ook wel wat anders aan ons hoofd. Toen we gisteren bij aankomst rond wilden gaan deed het stuurwerk namelijk opeens vreemd: op piloot was er niets aan de hand, maar op hand bleven de roeren zachtjes doorlopen naar 'boord'. Gelukkig liggen we hier wat dichter bij Dordrecht dan in Couvrot. En mag de monteur het (ISPS…) terrein op, hoewel we niet twee weken op voorhand een kopie van z'n paspoort naar de portier gefaxt hebben. Het duurt wel even voor de boosdoener opgespoord is, want wie denkt er nou aan zoiets simpels als een versleten schakelaar piloot-hand… Gelukkig hebben we zelf nog een nieuwe liggen. En gelukkig gebeuren er ook nog leuke dingen in de Europoort: zeehondje naast het schip!

Zaterdag 27Aan de hoge remming bij de Hartelsluis overnacht, dus voor we bij de Volkerak zijn liggen de hondjes wel met gekruiste pootjes. Zodat we de servicekade maar omdopen tot hondenuitlaatservicekade. Ik maak ook dankbaar gebruik van de papiercontainer: vanmorgen vlug drie maanden post en kranten doorgewerkt. Nu nog drie weken mail…

Zondag 28Bekende fotograaf langs de Zeeschelde… zeker en vast getipt dat er vijf spitsen op weg waren naar Merelbeke ;-) 's Avonds doen we Thijs z'n verjaardag dus nog eens dunnetjes over!

Maandag 29Het valt al niet mee om een stuk te schrijven over een beurs waar je niet naar toe kon, en als je dan ook al drie dagen geen internet hebt… Gelukkig ken ik twee behulpzame Françaises, en zijn een aantal Belgen zo vriendelijk hun netwerk open te zetten, zodat ik in ieder geval zo nu en dan kan mailen.

Dinsdag 30Huh… geen brievenbus meer op sluis Palluel. 'Niet rendabel, volgens La Poste', vertelt de sluismeester.

Woensdag 31De afgelopen maanden (off-line) beetje bij beetje het 'vaste' deel van de site vernieuwd: andere achtergrond, andere foto's, teksten weer eens doorgenomen,… En het ergste steeds maar uitgesteld: de Franse versie. De motorpagina kost me vandaag de nodige hoofdbrekens: de meeste vakwoorden vind je niet in een standaardwoordenboek, en de meeste vakwoordenboeken zijn in het kolen- en stoomtijdperk blijven hangen.

 Februari
2010
  
 April
2010
print-versie