LOGBOEK MAART 2006

 Februari
2006
 
April
2006
Woensdag 1De stuurhut is 1 centimeter breder en 0,5 centimeter langer geworden. Dat betekent niet alleen meer ruimte (op een meter is elke halve centimeter toch weer meegenomen), maar ook nieuwe vloerbedekking. Omdat 'de onze' in de aanbieding is neem ik meteen ook maar een stuk voor het vooronder. Maar dan. Geassisteerd door de verkoper plaats ik in iedere fietstas een rol, en bind ze bovenaan aan elkaar. Ach ja, het is net carnaval geweest... Als ik terug kom is Thijs z'n eerste reactie: 'foto van de week'. Mooi niet!

Donderdag 2We zijn afgelopen weken twee keer gebeld voor een binnenlands reisje en een keer om in Harlingen te gaan laden, maar om daar nou onze werkzaamheden voor te onderbreken... Dus nu kunnen we volgende week weer naar Ribecourt.

Vrijdag 3Er worden voor vanavond en morgen zware sneeuwbuien voorspeld, dus gaan we maar vast naar Maasbracht. Ver komen we niet: Sluis 11, 12 en 13 blijken van 7 tot 7 gestremd. Dat heb je, als je er even uit bent. Maar de sneeuw blijft uit en de stremming loopt niet uit, waardoor we 's avonds toch nog tot Panheel komen.

Zaterdag 4Zelfs met ballast in de achterpiek pakt de schroef niet meer, zo leeg zijn de water- en gasolietanks. In Maasbracht fiets ik meteen vanaf het bunkerstation naar de bibliotheek. Helmond is niet aangesloten bij de Bibliotheek voor varenden, dus helaas, te laat. Als ik een nieuwe leesvoorraad uitgezocht heb ga ik op zoek naar het schip. Dat blijkt volledig verborgen achter een 110 meter te liggen. Zo'n groot schip, maar het lijkt wel een trimparcours om aan boord te komen: eerst onder een uitlaat doorkruipen, dan over een touw heen klimmen, en dat vervolgens ook nog twee keer met boodschappen...

Zondag 5Met de fiets gaan we dat maar niet proberen dus loop ik maar met fiets en hond naar de sluis. Nu wel in een sneeuwstorm. De rest van de dag ben ik aan het poetsen, want met twee weken klussen verzamel je het nodige stof. Genoeg om een hele doos swiffers te verzadigen, om precies te zijn.

Maandag 6Tijdens het laden krijgen we een extra bemanningslid aan boord, een toekomstige collega. Die meteen vast heel blij is dat hij zelf een schip met hoge den en rolkap heeft gekocht: er moet deze keer echt flink geschept worden om alle kunstmest onder de luiken te krijgen, en het resultaat is nog een bultrugspits. Maar er valt ook een meevaller te melden: met ingang van vandaag zijn de Waalse vaartrechten afgeschaft. Dus dragen we meteen maar ons steentje bij aan een toename van de trafieken, door volledig via Wallonië te varen.

Dinsdag 7Met varen hoef ik me deze reis niet te bemoeien, dus mooi tijd voor andere klusjes, zoals de vertaling van www.bluelinks2008.org, over de heropening van het Canal de Roubaix...

Woensdag 8Maar weer eens een dagje administratie. Nu ik toch aan het totaliseren ben reken ik meteen maar eens uit hoeveel we vorig jaar in Wallonië aan vaartrechten hebben betaald. Toch nog 750 euro (inclusief BTW).

Donderdag 9In de cursus binnenvaartondernemer blijkt weinig nieuws te staan. Eenmaal in het Canal du Nord beginnen we maar eens serieus met de praktijkcursus varen in Frankrijk. Want op school leer je natuurlijk niet waar je je met welke gegevens bij de sluiswachter moet melden, waar de bakkers zitten, wat de laagste brug is, dat je hier anders dan anders vastmaakt omdat de bolders op (bijna) alle 19 sluizen hetzelfde staan en dat je elkaar voor de sluizen meestal verkeerd passeert.

Vrijdag 10Het voordeel voor ons is, dat we nu zelf niet elke sluis in de stromende regen naar buiten hoeven...

Zaterdag 11Ribecourt lijkt wel een Hollandse kolonie! 's Middags komen de eerste buren op de koffie, daarna samen kaasfondue.

Zondag 12Tijdens onze boswandeling kruist opeens een tiental everzwijnen ons pad. Later zien we nog twee grote herten. Zoals gewoonlijk 'verdwalen' we. De paden lopen niet alleen schuin weg, maar lijken ook af en toe verlegd te worden... Er zijn toch nog échte bossen.

Maandag 13Toch wel luxe, personeel. Tegen de tijd dat wij uit bed komen is de hond al uitgelaten en liggen de verse stokbroden en croissantjes op tafel...

Dinsdag 14Er is hier in de omgeving maar weinig werk en we hebben nog heel wat schepen voor ons. Dus nemen we als we leeg zijn maar een reisje Esbly - Helmond (tja, driemaal is scheepsrecht...) aan. Kan onze opstapper ook nog de Oise en een stukje Seine en Marne (er)varen. Het voordeel van het Franse toerbeurtsysteem is wel een beetje moeilijk uit te leggen: je moet het meeste zelf regelen, en er dan ook nog 2,5 procent provisie voor betalen... Maar van de andere kant, zonder overzicht van het totale werkaanbod had een bevrachter je naar een veel slechtere laadplaats kunnen sturen. En waarschijnlijk waren de vrachten zonder enige vorm van organisatie toch wel wat meer dan 2,5 procent lager geweest...

Woensdag 15Ik zal er wel een paar vergeten zijn, maar ik kom op een kleine tweehonderd Franse, min of meer nog gangbare, laad- en losplaatsen voor spitsen. Ook niet onbelangrijk: plekken waar je wifi hebt. Jawel, de Picaro blijft weer eens een avondje in Conflans plakken.

Donderdag 16Net als op de Oise is het water op de Seine nog vrij hoog. Stroming en doorvaarthoogte blijken geen probleem, maar om de schroef heel te houden moeten we wel af en toe een boomstam omzeilen. 'Souche', zeggen de Fransen, 'soesje!' roepen wij dus steeds. Als we 's avonds in het Quartier Latin gegeten hebben blijken we opeens middenin het studentenprotest tegen het CPE te zitten. Tenminste, studenten zien we eigenlijk niet, wel héél veel MEers en wat groepjes jongeren met helmen op.

Vrijdag 17Drie keer niks bij VNF: het opperhoofd is op vakantie, vaartijdengidsen hebben ze niet meer en de nieuwe stremmingenlijst is nog niet op papier beschikbaar. Met de metro gaan we naar Ourcq om langs het Canal Saint-Martin weer richting centrum te wandelen. Na een bezoekje aan ons favoriete warenhuis, de Bazar de l'Hôtel de Ville, gaan we in de Conciergerie naar de tentoonstelling La Seine des photographes. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar ik vind de foto's met vrachtschepen er toch wel uitspringen...

Zaterdag 18Kopen kun je er maar beter niet doen, maar, zeker op 'n zonnige zaterdagmorgen, het bekijken altijd weer waard: de brocantes van de Porte de Clignancourt. Weer in de stad scheiden onze wegen: de heren gaan naar een wetenschapstentoonstelling in het Institut du Monde Arabe, ik naar de Ingres-expositie in het Louvre. Om weer aan boord te komen moeten we dwars door de grote demonstratie. 's Avonds gaan de mannen bij een collega op visite, terwijl ik nog maar even verder werk aan de stremmingenkalender voor www.elv-transport.com.

Zondag 19Op het gemakje varen we de Marne op naar Esbly. Zondag roeidag, dus de camera bewijst ons weer goede diensten. Na een middagje aan de computer ga ik nog maar even met Kia lopen, het is zalig weer en ik heb altijd al eens wat verder in het 'canal latéral au Grand Morin' willen kijken... Volgens de administratie is 17 jaar geleden dat de Picaro hier geladen heeft. Toen nog zonder mij, en het was ook nog een ander schip.

Maandag 20Tijdens het laden, maïs trouwens deze ronde, sta ik bij twee supermarkten voor een gesloten deur. Dus maken we terug in Parijs maar vast voor de Carrefour aan de Quai d'Ivry. Zolang dat nog kan, want de kade wordt opgeknapt. De Port Autonome de Paris heeft al een nieuw bord geplaatst: 'Port d'Ivry-sur-Seine, Zone à caractère d'animation et de loisir, Amarrage strictement interdit aux bateaux de commerce et d'habitat fluvial.' En wij maar denken dat havens bedoeld zijn voor schepen...

Dinsdag 21Aan de wachtplaats voor het 'alternat' stapt onze opstapper weer af, om met hoge snelheid naar Nederland te reizen.

Woensdag 22Jakkes, nou moet ik ook weer vroeg uit bed. Vóór zes uur nog wel, dat zijn toch geen Franse tijden meer hier op de Oise :-( In Ribecourt liggen nog buren die voor ons leeg waren: we hebben er dus niet verkeerd aan gedaan om wat verder weg te gaan laden.

Donderdag 23Ik moet nog zoveel doen, maar ik bezwijk voor de verleiding en ga lekker in het voorjaarszonnetje mijn boek uit zitten lezen. Van een collega krijgen we 's avonds een stapeltje oude Franse vaarkaarten en -gidsen cadeau, geweldig!

Vrijdag 24Als hij het koffietijd vindt, laat Thijs meestal met de telefoon boven de telefoon beneden een keertje (of zonodig meer) overgaan. Als hij vandaag met de Nederlandse kaart naar het Franse nummer belt klinkt er echter geen 'kom uit de bedstee...' signaal, maar komt hij op een vreemde voicemail terecht. Telfort en Proximus verbinden hem wel met ons nummer. Blijkbaar moet je met een KPN-kaart in het buitenland voortaan het internationale toegangsnummer voor een GSM-nummer zetten, anders krijg je automatisch een Nederlander aan de lijn. De wonderen der mobiele telefonie, zullen we maar denken.

Zaterdag 25Als we Terneuzen binnendraaien blijkt tout Ribécourt er te liggen. In verband met een feestje. Wij hebben ook wat te vieren, dus gaan we in de stad een hapje eten.

Zondag 26We maken even in Hansweert vast voor koffievisite, een logboeklezer. 's Avonds stranden we in het Gat van de Vissen. In de Volkerak zijn we door een telefoontje helemaal vergeten om Kia op de wal te zetten, dus dat wordt een blaastest. Morgen pas tegen de middag aan Engelen en ze weigert natuurlijk om wat aan boord te doen.

Maandag 27Bij de post zit Thijs z'n verjaardagscadeautje: de DVD van l'Homme du Picardie. Een Franse TV-serie uit de jaren '60 over een spitsenschipper, die voor altijd het Franse beeld van de binnenvaart bepaald schijnt te hebben. De schipper van nu kijkt tijdens het varen via z'n netwerkje naar de schipper van toen...

Reactie van
Evert CadIJ
Leuk dat de serie nu op DVD
verkrijgbaar is, ik ga hem direct bestellen!!!

Groet Evert

Dinsdag 28Lief logboek, vandaag ben ik helemaal depri. Het begon ermee dat ik het hygiënecodehandboek toch ook maar eens doornam ... 16 werkplannen om veevoer te mogen laden !!! Toen belde het kantoor: of we naar Sète zouden willen. Willen wel, ook omdat het verder nog steeds erg rustig is met werk, maar durven niet meer, met dit stuurwerk. Dus alle bedrijven maar weer eens afgebeld waar we een offerte aangevraagd hadden. Tweede optater: een dubbel elektrisch stuurwerk blijkt op 19.000 euro te komen, zowat anderhalf maal zoveel als de eerste ruwe schatting. En dan is er ook nog de motor die nog rookt, de radar die in 2010 niet meer mag...

Woensdag 29Aan het eind van de dag lossen we nog een beetje. We blijken hier geen schotel te hebben, maar dat geeft niet: er is wel wifi, dus toch journaal... Op internet vindt Thijs ook nog een bedrijf wat gespecialiseerd is in tandwielen op maat. Want alleen die haakse overbrenging vervangen wordt nu toch een serieus alternatief.

Donderdag 30Het was de bedoeling om na het lossen meteen weg te varen uit Helmond, maar als we door de brug en rond zijn veranderen de plannen weer: nog even een bakje doen en foto's kijken bij de buren. Dus bestellen we de sluis maar weer af, tot ongenoegen van de brug/sluiswachter. 's Avonds liggen we nog vroeg genoeg in Den Bosch om van de koopavond gebruik te kunnen maken... al zijn we momenteel om de een of andere reden niet zo kooplustig.

Vrijdag 31De kogel is door de kerk: het wordt toch dubbel elektrisch. Dus kijk nog maar even goed naar de foto van de week: het is waarschijnlijk de laatste mét stuurrad. De prijs is door wat kleine aanpassingen inmiddels een paar duizend euro gezakt, en alleen de haakse overbrenging vernieuwen komt bij twee andere bedrijven ook op minimaal de helft. Als we dan toch zoveel geld uit moeten geven kunnen we er maar beter ook op vooruit gaan. Maar het blijft een smak geld. Als ik op het postkantoor sta om het cognossement te versturen investeer ik dus toch maar in een staatslot...

Reactie van
Evert CadIJ
Het "Claessens-Patent"heeft afgedaan :-(

Groet Evert

 Februari
2006
  
 April
2006
print-versie