LOGBOEK DECEMBER 2005

 November
2005
 
Januari
2006
Donderdag 1We hadden een Fublaines - Andel aangenomen, met het idee aansluitend mooi via de Zuid-Willemsvaart naar Stein te kunnen varen, maar de bestemming verandert in Wageningen. Ach, Eurootje meer.

Vrijdag 2Het duurt van 8 tot 5 om ons blik met erwten te vullen.

Reactie van
IRENE
wILLEN JULLIE ERWTENSOEP MAKEN?
wAAR IS ZWARTE pIET

Reactie van
picaro
Het zijn voererwten... die moeten waarschijnlijk twee dagen koken! En Piet, die komt hier niet...

Zaterdag 3In de kanaalpanden spuit ik een hoop zand aan boord, maar op de rivier ligt de gevoelstemperatuur zeker tien graden lager... We zijn gisteravond niet blijven liggen om te poetsen omdat we vandaag in Parijs naar de Salon Nautique wilden. We hebben maar een paar uurtjes, maar alle stands waar we langs willen staan op dezelfde plaats als vorig jaar, dus dat is makkelijk. Op die van VNF staat een nagebouwde sluisdeur... compleet met begroeiing! Bij de vrienden van het Musée de la Batellerie hadden we eigenlijk twee boeken willen kopen, als sinterklaascadeautje voor onszelf. Maar 'Mariniers 2' vinden we te folkloristisch en 'Patrimoine Fluvial' te steriel. Trouwens, mooie foto's hebben we zelf genoeg: de nieuwe 'Agenda du Marinier' staat er zelfs vol mee! We eindigen op de Fluvialstand.

Zondag 4's Middags stoppen we in Conflans om naar het scheepvaartmuseum te gaan. Sinds ons laatste bezoek is de collectie uitgebreid met een aantal schaalmodellen uit het in 1956 gesloten 'Nationale Museum van Openbare Werken', waaronder een van de elektrische tractie bij de sluisjes van Janville, de stuw van Chatou en de Port Edouard Herriot in Lyon (met het begin van een destijds gepland kanaal naar de Boven-Rhône). Er is ook nog een expositie van 'binnenvaartfotograaf' Behi, maar we vinden zijn werk niet zo bijzonder, zo te zien is hij vooral op passagiersschepen meegevaren.

Maandag 5De buurman gaat om 5 uur varen, dus wij ook. Gelukkig had hij ons gisteren al gewaarschuwd dat hij er vroeg van tussen wou. Aan Ribecourt vinden we het 's avonds wel genoeg, ook al hebben we geen Sinterklaas te vieren.

Dinsdag 6In het Canal du Nord weten we niet wat ons overkomt: een groene golf! We schieten er zo in, schutten overal alleen, zowat alle sluizen staan klaar en desondanks stuiten we niet op een pousseur.

Woensdag 7We horen een trein maar er ligt hier geen spoorlijn... Een kogellager van de dynamo blijkt het begeven te hebben. Dat wordt met de generator aan varen, want stiekem verbruiken we zo toch een hoop stroom: stuurwerk, radar, (navigatie)verlichting, koelkast, computer(s)...

Reactie van
Perry
Tip, Lampje op dashboard monteren dat je dynamo niet bijlaad. 2e Dynamo monteren, bij een defect aan de ene snaar over leggen en alles doet het weer. 2e dynamo continu aansluiten zou ik niet doen als je die extra stroom niet nodig heb, een extra dynamo vraagt ook extra vermogen van de motor. Aangezien het rendement van een dynamo ook niet erg hoog is

Reactie van
Perry
Als de dynamo niet werkt dan zal de toerenteller ook niet werken. Zit op W aansluiting van dynamo daaraan kan je ook zien dat de dynamo kapot is

Reactie van
Lagerboer
Er was alleen een lager defect!. dus de dynamo laad nog wel gewoon door! En bij een Cummins komt de gever van het toerental niet van de dynamo. Het is dan wel kerst maar overal een extra lampje word echt teveel.

Donderdag 8Waar zouden we zijn zonder collega's... We bellen een kennis uit Terneuzen om te vragen waar we daar een nieuw lager kunnen krijgen. De aangeraden zaak blijkt er warempel een op voorraad te hebben, maar ze zijn maar tot vijf uur open. En volgens de GPS komen we precies om vijf uur aan in Terneuzen. Aan een eveneens uit Terneuzen afkomstige, tegemoetkomende collega vragen we of hij misschien gezien heeft wie er in de haven lagen. Jawel, en dus springt collega nummer drie op de fiets om ons lager op te halen, zodat het 's avonds nog gemonteerd kan worden en we de volgende ochtend weer met mooi tij naar buiten kunnen.

Reactie van
collega
van je collega's moet je het maar hebben, van sommige breekt je roer spontaan af als je ze tegenkomt:-(

Reactie van
Picaro
Kruidje ROER me niet...

Vrijdag 9Zit ik net te bedenken dat varen in de winter toch ook wel z'n charmes heeft, zonder schuldgevoel dat er nog zoveel aan het schip moet gebeuren lekker lang koffiedrinken, kletsen, computeren, nog wat kiekjes maken met mooi licht... vallen we net voor de Krammer opeens in de dikke mist.

Zaterdag 10We varen van 's Gravendeel naar Wageningen zonder ook maar iets van de buitenwereld te zien. Bij Hagestein zijn we het eerste schip vandaag. Volgens het IVS90 hebben we in Cléry-sur-Somme maïs geladen, maar de sluismeester heeft hier al gelezen dat we van Fublaines komen en erwten in hebben! Ach ja, volgens onze vorige Vlaamse vaartrechtenfactuur kwamen we van Joegoslavië en het gebeurt hier ook regelmatig dat we opeens ammoniumnitraat of zwavelzuur geladen hebben...

Zondag 11We zijn voor het eerst in Wageningen. Onderweg hadden we al van verschillende collega's gehoord dat je er lekker kunt winkelen, maar helaas, geen koopzondag. Dus lopen we met Kia maar een rondje over de dijk, langs mooie oude huizen en het beroemde Hotel de Wereld. 's Middags werk ik de papieren administratie bij, terwijl Thijs aan de computer zit te puzzelen.

Maandag 12De zwaaikom achter in de haven wordt uitgebaggerd. Niet voor de bedrijfsvaart, maar opdat er volgend jaar passagiersschepen kunnen liggen: de gemeente denkt dat die meer geld in het laatje brengen. De binnenvaart krijgt wel nieuwe palen, langs de dijk. Nu maar hopen dat ze die niet allemaal meer dan 35 meter uit elkaar zetten... Tijdens het lossen loop ik nog even de stad in. Hoewel driekwart van de winkels nog gesloten is lukt het me om binnen anderhalf uur 125 euro in de plaatselijke economie te investeren. Tel daar nog een kleine vijftig euro havengeld bij, plus het feit dat we gisteravond waarschijnlijk voor een soortgelijk bedrag uit eten zouden zijn gegaan als we fatsoenlijk de wal op gekund hadden... Als we leeg zijn varen we naar Weurt, waar we visite en post krijgen.

Dinsdag 13Onze ruilturbo lekt olie. Op zich niet zo'n ramp, ware het niet dat die net op de uitlaat valt, waardoor het binnen niet zo prettig ruikt als we doordraaien. En nu we gisteravond op de rekening gezien hebben dat dat speeltje 1800 euro heeft gekost... Nou we toch naar Maasbracht moeten, gaan we nog maar een keertje laden in Stein. Komt ook iets beter uit voor onze januari-planning, denken we.

Woensdag 14We krijgen een nieuwe turbo. Die moet uit Rotterdam komen, dus morgenvroeg om 7 uur laden gaat niet meer lukken. Dat blijkt geen probleem: er moeten nog twee schepen naar Vailly laden, dan gaan die gewoon voor. Terwijl ik voor boodschappen en leesvoer zorg, regelt Thijs een handzaam loopplankje. In Wageningen had de buurman waar we bij langszij lagen een ladder in plaats van een plank liggen. Maar om nou onze eigen alu plank over een ander schip te gaan sjouwen... Ja, echt geweldig, die gekeurde loopplanken, die door alle veiligheidseisen zo zwaar zijn dat niemand ze gebruikt. Daarna duik ik nog even het ruim in om plekjes bij te werken: na een paar reizen kunstmest krijgt iedere vergeten millimeter een oranje streep van minimaal een meter. Ik krijg het niet af, het is ook zo vroeg donker.

Donderdag 15Als we rond elf uur de haven van Stein binnen komen stuiven moet onze voorganger nog twee vrachtauto's krijgen, perfecte timing dus. 'Leg maar open', zeggen ze op kantoor. Even later komt de buurman vertellen dat hij toch echt eerst grind gaat laden op 'onze' steiger: hij ligt hier nou al een paar dagen te wachten. 'Dan laden we jullie wel buiten op de kade'. Als we weer vast liggen krijgen we te horen dat het wel zes uur kan worden voor ze gaan beginnen. Niet zo mooi: we hebben onze tijd wel nodig, om voor zaterdagavond België door te komen. We moeten namelijk persé volgende week donderdag lossen, want daarna gaat het bedrijf voor twee weken dicht. Als we net het ruim, respectievelijk de machinekamer in willen gaan, wordt er weer gebeld: 'Kom maar weer naar de haven, dan kun je over anderhalf uur achter dat grindschip laden.' We mopperen niet: als wij flexibel behandeld worden willen we ook best flexibel zijn. 's Avonds varen we nog naar Kwaadmechelen. Nou ja 's avonds, voor we er zijn is het eerder morgen...

Vrijdag 16De Zeeschelde is uniek in ons vaargebied. De ene keer ga je met je roeren over de bodem (hè collega ;-), de andere keer loopt het water over de dijk. Met gemiddeld 15 kilometer in het pikkedonker door die bochten dweilen geeft dan een achtbaanachtig gevoel.

Zaterdag 17Akelig-vies-koud-nat-sneeuwweer. Bij de olieboer horen we allerlei nieuwtjes, bijvoorbeeld dat er niet alleen in Frankrijk, maar ook in België een alleenvaarregeling aan zit te komen. Mooi, kan ik nog eens een dagje weg zonder logistieke crisis.

Zondag 18Voor de verandering schijnt de zon, dus fiets ik met Kia van Palluel naar Marquion. Blijkt geen goed plan: zondag = jaagdag...

Maandag 19Ik heb nog zoveel te ruimen, te poetsen en te typen, maar ik heb gewoon nergens zin in. Zal de tijd van het jaar wel zijn. We liggen al voor vijven vast: Campagne heeft panne. Met Kia duik ik in de schemering nog even de moddervelden in. De opkomende mist geeft zelfs het kale Canal du Nord een mysterieuze sfeer.

Reactie van
Ingrid Veldman
Wij wensen jullie prettige feestdagen en we hopen in 2006 weer online met jullie mee te kunnen varen.

Reactie van
Henk Kok
alvast de beste wensen, en 'n
voorspoedi vaarjaar 2006 toegewenst van uit Vreeswijk.
Succes met alles

Dinsdag 20Het zal ook nooit wat worden in dit land: hebben ze sluis Carandeau van prachtige nieuwe deuren voorzien, met glimmende koperen plaatjes erop, zijn de passerelle's zo breed dat ze aan de bovenkant het halve sluishoofd weg hebben moeten hakken omdat de deuren er anders niet langs kunnen draaien...

Woensdag 21Grrr, hadden we een optie op een reis Reims - Den Bosch, die perfect in onze persoonlijke planning paste, neemt iemand anders hem aan. Een goede kennis notabene. Maar ja, toer is toer. De bevrachter heeft helaas niets anders meer in de aanbieding: bijna alle silo's gaan deze week tot en met de eerste week van januari dicht. We komen nog half leeg. Je merkt altijd meteen of een bedrijf ervaring heeft met schepen lossen of niet: hier snappen ze meteen dat we 's nachts niet steil achterover willen liggen.

Donderdag 22Tijdens het lossen ga ik eens kijken wat de dorpssuper voor ons kerstdiner in de aanbieding heeft. De bevrachter heeft toch nog een passend reisje voor ons gevonden: Chalons - Helmond, 2 of 3 januari te laden. Omdat de vracht naar Helmond via de Maasroute berekend is betaalt het wel een halve euro minder dan die andere reis, terwijl het in de praktijk een dag langer leeg en anderhalve dag langer geladen varen is, maar vooruit, weten waar je aan toe bent is nu ook wat waard. Als het ruim 's middags volgelopen is gaan we nog een stukje doen.

Vrijdag 23We gaan pas varen als het licht is, tenminste, voor zover je dit nog licht kunt noemen, in het donker hebben we niet veel aan de camera. De brug van Berry 'Marne' ziet er nogal laag uit, dus als de kop in de sluis zit, zet Thijs een touwtje vast en geef ik vol gas. Vijftien centimeter over op het stuurhutdak... en de uitlaat is ook weer schoon ;-)

Zaterdag 24Vandaag beginnen we toch maar in het donker: om nou net voor de laatste sluis te struikelen...We hadden gedacht op deze donkere dag voor kerstmis nog als enige aan het varen te zijn, maar we komen nog verschillende schepen tegen. Desondanks liggen we mooi op tijd vast. Dat was het dan voor dit jaar, de zak mag over de pijp. Logboeklezers: bedankt voor alle goede wensen en we wensen jullie ook fijne feestdagen!

Reactie van
Franck Storm
Bemanning van de Picaro de allerbeste wensen voor 2006. Compimenten voor jullie site, prachtige foto's en boeiende verhalen, ga zo door!

Reactie van
Margreeth
Hallo! Ik wilde jullie even complimenteren met jullie site! Ik heb nog nooit zo'n complete en duidelijke site over de binnenvaart gezien. Echt heel gaaf. Mijn ouders willen graag ook een website voor hun schip (de Wantij) en ik kwam even kijken hoe jullie het hebben gedaan. Dit is zeker niet wat wij in gedachten hadden, maar wel erg leuk om te zien. Super, 't is belangrijk dat meer mensen weten heo het er in de binnenvaart aan toe gaat. Als iemand voortaan een vraag heeft over de binnenvaart, ga ik hier naar toe linken!

Mijn website is overigens www.warande.net/~fernhout . Af en toe log ik ook over de binnenvaart.

Nogmaals, echt super! Veel succes er mee!

Groeten,

Margreeth.

Zondag 25Om te voorkomen dat Kerstmis (op de extra calorieën na dan) écht een dag als alle andere wordt lopen we 's middags een rondje met de hond door ons favoriete weiland aan de Marne.

Maandag 26Frankrijk kent geen tweede kerstdag, dus ik kan gewoon naar het postkantoor, de dierenwinkel en de supermarkt... Daar is alle luxe kerstlekkers in de uitverkoop, zodat we ook nog een meergangig tweedekerstdagdiner hebben. 's Middags ga ik de rommelkast maar eens opruimen, zodat de deur weer dicht kan.

Dinsdag 27Ik had vandaag het schip eens goed willen boenen, maar als we wakker worden ligt er een dik pak sneeuw. Dan het vooronder maar opruimen, hoeft dat tenminste niet bij de goede voornemens voor 2006... of was het misschien nog niet eens afgestreept van het lijstje van dit jaar?!

Woensdag 28Vroeger hadden we een hele stapel folders van autoverhuurbedrijven aan boord. Natuurlijk net de verkeerde, zodat je alsnog ter plekke alles moest regelen. Nou kijk je in the middle of nowhere (m.a.w. Vailly) op de Pages Jaunes welke bedrijven in de vertrekplaats zitten, klikt de bijbehorende sites aan om te kijken wie de beste aanbieding heeft en regelt de hele zaak online. En het blijkt nog waar ook. 's Middags gaan we bij de super en brico maar eens testen hoeveel kuubs zo'n Mégane nou heeft.

Donderdag 29Door een sprookjesachtig wit landschap rijden we op ons gemakje naar Nederland.

Vrijdag 30Het is echt een traditie geworden: naar de binnenvaart-telematicadag in Nijmegen, tussen de middag bij Chinareisgenoten aan boord eten en bijpraten... en over een spekgladde weg heen- of terugrijden.

Zaterdag 31Helaas is het oudejaarslot ons weer niet gunstig gezind, dus geen nieuwe spits...

 November
2005
  
 Januari
2006
print-versie